Logo Cover

Περίπτωση 9.1: Προσδιορίζοντας και περιορίζοντας τον κίνδυνο όταν χρησιμοποιείτε UGC

Ως έφορος του καναλιού ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο WITNESS, η Madeleine Bair ηγείται μια ομάδας η οποία εντοπίζει τις πηγές, επιβεβαιώνει και αναλύει τα συμφραζόμενα σε βίντεο πολιτών για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Πριν από αυτό, ταξίδευε στον κόσμο για περίπου μια δεκαετία ως ρεπόρτερ σε έντυπα, ραδιόφωνο και πολυμέσα. Οι ιστορίες της έχουν παρουσιαστεί στις Washington Post, San Francisco Chronicle και Orion, και έχουν μεταδοθεί ραδιοφωνικά από τις εκπομπές “The World” και “Pov”στο PRI.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που προέρχονται από περιοχές του κόσμου με καταστολή και πολιτική βία, ή εκείνα που καταγράφουν ευάλωτους πληθυσμούς, παρουσιάζουν μεγαλύτερο ρίσκο από την πιθανότητα το περιεχόμενο να έχει κατασκευαστεί ή χειραγωγηθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα άτομα πίσω και μπροστά από την κάμερα μπορεί να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο σύλληψης, παρενόχλησης, βασανισμού ή θανάτου. Αυτός ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί εάν τα παγκόσμια μέσα μεταδώσουν το υλικό.

Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της Πράσινης Επανάστασης του Ιράν το 2009, όταν η Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά χρησιμοποίησε φωτογραφίες και εικόνες από βίντεο τις οποίες βρήκε onlineγια να στοχοποιήσει τους διαμαρτυρομένους και να εντοπίσει τις ταυτότητές τους με πληροφορίες από το πλήθος (crowdsource) την ταυτότητά τους, ενέργειες που προκάλεσαν ρίγος στην κοινότητα των ακτιβιστών.

Η έκθεση της ταυτότητας θέτει τα άτομα σε κίνδυνο τιμωρίας από τις αρχές καταστολής, και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κοινωνικό στίγμα, με τις δικές του ενδεχομένως σοβαρές συνέπειες. Καθώς οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί εμμένουν σε πρότυπα, για να προστατέψουν την ιδιωτική ζωή των θυμάτων βιασμού, οι δημοσιογράφοι πρέπει να σκεφτούν αυτά τα πρότυπα όταν χρησιμοποιούν βίντεο το οποίο εκθέτει ευάλωτους ανθρώπους, ιδιαίτερα εάν εμφανίζεται να έχει τραβηχτεί χωρίς την επί γνώσει συναίνεσή τους.

Για παράδειγμα, το 2013 αμερικάνικα onlineμέσα και οργανώσεις υπεράσπισης ανέφεραν ένα ανησυχητικό δείγμα κακοποίησης προς την LBGT νεολαία στη Ρωσία. Πολλά από τα άρθρα τους είχαν φωτογραφίες και βίντεο τραβηγμένα από τους δράστες οι οποίοι κακοποιούσαν τα θύματά τους –έκθεση η οποία θα μπορούσε να διαιωνίζει τη βλάβη και το στίγμα σε εκείνα τα θύματα.

Δημοσιογράφοι και άλλοι δεν πρέπει να λογοκρίνουν βίντεο που έχει τραβηχτεί από τους ακτιβιστές, οι οποίοι εν γνώσει τους παίρνουν το ρίσκο να μιλήσουν ή να τεκμηριώσουν την κοινότητά τους. Αλλά οι δημοσιογράφοι πρέπει να λαμβάνουν ορισμένα μέτρα ώστε να προσδιορίσουν και να περιορίσουν τη βλάβη σε εκείνους οι οποίοι ίσως δεν γνωρίζουν αυτούς τους κινδύνους ή δεν έχουν την ικανότητα να δώσουν επί γνώσει συναίνεση στην εγγραφή. Στην περίπτωση του ρωσικού βίντεο κακοποίησης, είναι σαφές ότι τα θύματα δεν συναίνεσαν να είναι μέρος ενός τέτοιου βίντεο.

Εκτιμήστε το ενδεχόμενο για μελλοντική βλάβη

Αρχικά, πρέπει να προσδιορίσετε εάν μια εικόνα ή ένα βίντεο θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά σε όσους εμπλέκονται. Είναι σε κάποιο επικίνδυνο μέρος του κόσμου; Ρισκάρουν αντίποινα με το να διανέμου αυτή την πληροφορία ή με το να τη δείξουν; Μπορείτε με ασφάλεια να υποθέσετε ότι οι άνθρωποι που φαίνονται στην εικόνα/βίντεο συναίνεσαν να καταγραφούν;

Εάν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος βλάβης, έχετε δυο επιλογές:

  1. Μη χρησιμοποιήσετε την εικόνα/βίντεο. Μόνο επειδή υπάρχει δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να διανεμηθεί/μεταδοθεί/δημοσιευθεί. Μπορούμε να αναφερθούμε σε αυτή/ό με άλλους τρόπους και να την/το χρησιμοποιήσουμε για να ενημερώσουμε τη δουλειά μας.
  2. Θολώστε τις ταυτότητες. Οι τηλεοπτικές αίθουσες σύνταξης συχνά θολώνουν πρόσωπα ευάλωτων ατόμων όταν μεταδίδουν την εικόνα τους. Τις φωτογραφίες μπορεί κάποιος εύκολα να τις επεξεργαστεί ώστε να θολώσουν τα πρόσωπα. Για online βίντεο, μπορείτε να ανεβάσετε ξανά το βίντεο στο YouTube και να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή του για θολωμένα πρόσωπα. Το εργαλείο, που εξηγείται εδώ, δημιουργήθηκε για να προστατέψει την ταυτότητα ευάλωτων υποκειμένων σε βίντεο και μπορεί να βρεθεί ως ένα ″Πρόσθετο Χαρακτηριστικό″ όταν κάνετε κλικ στο εργαλείο ″VideoEnhancements″ για να επεξεργαστείτε ένα βίντεο.

Ένα δόγμα το οποίο περιλαμβάνεται στους βασικούς κώδικες δεοντολογίας για δημοσιογράφους, ανταποκριτές κρίσεων και όσους εργάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι να περιορίσουν τη βλάβη. Παίρνοντας το χρόνο να προσδιορίσετε και να περιορίσετε τη βλάβη στα άτομα, όταν χρησιμοποιείτε μέσα πολιτών, είναι ένας τρόπος να βάλετε αυτό το δόγμα σε πράξη στο ρεπορτάζ του 21ου αιώνα.



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.