Logo Cover

Studija slučaja 2.1: Korištenje društvenih medija kao policijskog skenera

Anthony De Rosa je glavni i odgovorni urednik organizacije za mobilne vijesti Circa. Ranije je bio urednik društvenih medija pri Reutersu i ima preko 15 godina iskustva kao stručnjak za tehnologije pri kompanijama kao što su Newmark Knight-Frank, Merrill Lynch, Bristol-Myers Squibb i Reuters Media. Godine 2011. osvojio je Reutersovu nagradu za najbolju inovaciju na području storytellinga za prijenos uživo događaja putem blogova i društvenih medija, a nedavno je dobio i nagradu za novinarstvo od novina El Mundo. Tvita pod imenom @AntDeRosa.

Mediji putem kojih prikupljamo informacije možda se mijenjaju, ali principi verifikacije ostaju isti. Propitivati ono što vidite i čujete, tražiti i potvrđivati izvore, razgovarati sa zvaničnim predstavnicima i primarnim izvorima – to su i dalje najbolje metode tačnog izvještavanja.

Mi u Circi pratimo udarne vijesti iz cijelog svijeta – ali objavljujemo samo one koje možemo potvrditi. To zahtijeva da koristimo društvene medije za praćenje vijesti kako se dešavaju tako da možemo provesti verifikaciju.

Zapamtite da informacije sa društvenih medija treba tretirati na isti način kao i informacije iz drugih izvora: sa izrazitim skepticizmom.

Informacije posmatram kao nešto što bih čuo preko policijskog skenera. Puno uzimam i vrlo malo objavljujem. Koristim informacije kao trag koji treba pratiti na tradicionalniji način. Obavljam telefonske pozive, šaljem mailove i kontaktiram primarne izvore koji mogu potvrditi da li je ono što sam čuo ili vidio istina.

U slučaju pucnjave na losanđeleskom aerodromu 2013. godine, naprimjer, primijetili smo da sa aerodroma pristižu izvještaji svjedoka i kontaktirali smo losanđelesku policiju, FBI-ev ured u Los Angelesu i Ured okružnog tužioca. Ukoliko nismo nezavisno mogli potvrditi ono što smo čuli i vidjeli, zadržali smo informacije za sebe dok ih ne potvrdimo.

Čak i u slučajevima kada su velike medijske kuće prenijele informacije, mi smo čekali da ih potvrdimo. Ove organizacije često navode neimenovane izvore iz policije a, kao što smo to vidjeli u slučaju bombaškog napada na bostonski maraton, pucnjave u Navy Yardu, napada na školu u Newtonu i u drugim situacijama, anonimni izvori iz policije često su nepouzdani.

Korištenje TweetDecka za praćenje informacija

Ako su društveni mediji policijski skener, TweetDeck je vaš radio. Postoji nekoliko načina da kreirate svoj dashboard, preko kojega ćete pratiti informacije koje pristižu.

Twitter liste kreiram unaprijed i za specifične potrebe. Lista tema koje me zanimaju uključuje policijske izvještaje za velike gradove, pouzdane lokalne reportere i medijske organizacije iz velikih gradova, te specijalizirane novinare. Ove liste mogu uključiti u kolone u TweetDecku i pretražiti ih ili ih jednostavno ostaviti da prikazuju informacije kako izlaze.

Slijetanje malog aviona u Bronx

Evo kako sam u januaru 2014. godine, kada je mali avion sletio na cestu u Bronxu, koristio pretragu na TweetDecku da pronađem izvještaje sa lica mjesta i da ih uporedim te da verificiram ono što sam našao.

Primijetio sam da se u mom timelineu pojavilo nekoliko tvitova koji spominju slijetanje aviona na autoput Major Deegan u Bronxu u New Yorku, što nije uobičajena pojava.

Avion je sletio oko 15:30 po lokalnom vremenu (tvit je označen pacifičkom vremenskom zonom). Ovo je bio jedan od prvih tvitova koji su izvijestili o slijetanju. Pratim nekoliko naloga sa područja New Yorka, što mi služi kao neka vrsta policijskog skenera za ovo područje. Ništa ne izvještavam dok ne potvrdim, ali je korisno imati ovakva potencijalna obavještenja za dublja istraživanja.

Nakon što sam vidio ove prve izvještaje, pretražio sam TweetDeck, koristeći funkciju koja prikazuje samo tvitove koji imaju fotografije ili video. Tražio sam termine “mali avion” i “Bronx”.

Gore prikazani rezultati pokazali su da su o slijetanju aviona izvijestili pouzdani lokalni izvori i da su imali fotografije. Našao sam i dodatne informacije i fotografije putem šire pretrage svih tvitova koji su koristili filter za lokaciju (radijus od 5 milja od New Yorka) i ključne riječi “mali avion” i “Bronx”.

Pretražio sam i svoje specijalizirane liste verificiranih Twitter naloga koji pripadaju državnim i gradskim agencijama New Yorka i ponovo pri tome koristio filter za lokaciju. Ovi pouzdani izvori (navedeni ispod) pomogli su mi da potvrdim događaj.

Nakon ovoga sam kontaktirao Ured za odnose s javnošću Vatrogasne službe New Yorka da potvrdim informacije koje sam pronašao i upitam za bilo kakve dodatne detalje koje bi oni mogli znati. Rečeno mi je da je na avionu bilo troje ljudi: dvoje putnika i pilot. Kasnije su nam saopćili i model aviona, ime osobe na koju je bio registriran i ime bolnice u koju su pilot i putnici odvezeni. Društveni su nas mediji doveli do događaja, ali smo detalje o njemu morali pronaći staromodnim putem.

Kada smo ocijenili da smo prikupili dovoljno pouzdanih informacija, predali smo svoju priču (vidi ispod). Circa aplikacija čitateljima nudi opciju “follow”, koja im omogućava da prate priču koja se razvija i dobijaju notifikacije kada se objave nove informacije. TweetDeck nam omogućava da rano uhvatimo priču koja se tek dešava i da pronađemo pouzdane izvore (policiju, primarne izvore) koje možemo kontaktirati radi potvrde validnosti izvještaja sa društvenih mreža. U nekim slučajevima, kontaktiramo osobu koja je informaciju postavila na Twitter i pokušamo odrediti da li je pouzdana.

Prikupljanje dokaznog materijala

Informacije koje vidite na društvenim medijima trebaju biti prvi korak prema utvrđivanju onoga što se stvarno desilo, ne posljednja riječ.

Ključno je da pratite što više možete, prikupljate informacije i upoređujete ih sa drugim sadržajima i informacijama i na taj način gradite dokazni materijal. Pronađite načine da potkrijepite ono što vidite na mrežama direktnim kontaktom sa ljudima koji su povezani s tim sadržajem i verificirajte i njih.

Kao što sam rekao, tretirajte društvene medije kao policijski skener.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.