Logo Cover

Poglavlje 5: Verifikacija videa

Malachy Browne je urednik vijesti za Storyful, prvu novinsku agenciju za društvene medije. Sa sjedištem u Dublinu i zaposlenima u Aziji i SAD-u, Storyful svojim klijentima pomaže u pronalaženju, verifikaciji i distribuciji najvrednijih primjera korisničkog sadržaja na društvenim platformama. Prije Storyfula, Browne je kreirao i uređivao Politico.ie, irski politički web-sajt i arhivu vijesti. Radio je za irski politički magazin Village od 2006. do 2008. i uređivao njihov web-sajt Village.ie. Po zanimanju kompjuterski programer, Browne čvrsto vjeruje u inovacije u redakcijama i potencijal tehnologije u jačanju novinarstva. Rođen je u Broadfordu, u okrugu Limerick, a živi u Dublinu. Tvita pod imenom @malachybrowne.

Konvergencija dostupnosti smart telefona i kamera, sveprisutnog pristupa internetu i društvenih medija uveliko je odgovorna za eksploziju građanskog novinarstva. Jedan od rezultata ovoga je da se svake minute, svakog sata podijeli ogromna količina videosadržaja.

Revolucija informacijskih tehnologija nije završena i količina korisničkog sadržaja koji bi se mogao iskoristiti u vijestima samo će rasti. Novinari imaju novu odgovornost – brzo prikupiti, verificirati i osigurati prava za korištenje sadržaja koji proizvode korisnici. Tradicionalni principi istrage i dalje važe, ali je za sadržaje poput videa potreban i novi skup vještina.

Verifikacija videa koji dolazi iz nepoznatog izvora na društvenim medijima može se na prvi pogled učiniti zastrašujućim. Ali ne radi se o nuklearnoj fizici.

Evo šta vam treba da obavite posao: odlučnost da ispitate pozadinsku priču sadržaja, zdrava doza skepticizma i upoznatost sa velikim izborom besplatnih alata koji vam mogu pomoći da odredite neke činjenice vezane uz video. Ovo će vam poglavlje pružiti informacije o svemu ovome.

Prvo što morate razumjeti o verifikaciji videa koji dolaze od korisnika je da se ovi sadržaji društvenim mrežama šire na takav način da verzija koja dođe do vas vjerovatno nije izvorna. Video se može rezati, miksati i ponovo postavljati u različitom kontekstu. Važni tragovi iz originalnog videa mogu nestati, te je vaš posao da pronađete činjenice koje podržavaju ili pobijaju ono što video tvrdi da prikazuje.

Kao i sa bilo kojom drugom pričom, počnite osnovnim pitanjima: ko, šta, kada, gdje i zašto. U ovom kontekstu, metapodaci asocirani sa videom mogu pomoći u pronalaženju odgovora na neka od ovih pitanja, dajući detalje o izvoru, datumu i lokaciji.

Treba, ipak, imati na umu jedno pravilo: jedna je informacija nedovoljna da bi se video verificirao – obično je potrebno prikupiti niz dokaza da bi se dobila kompletna slika. Pripremite se na udar adrenalina kada se svi dijelovi slagalice konačno poklope.

Ovo je korak-po-korak vodič kroz verifikaciju videa sa društvenih mreža.

Porijeklo

Određivanje porijekla videa prvi je korak. Nekada je očigledno da video pripada Facebook ili YouTube nalogu na kojem ste ga pronašli. Ali, kao što je to detaljno objašnjeno u poglavlju 3, uvijek treba krenuti od pretpostavke da je video preuzet sa drugog naloga ili dupliciran.

Većina videoklipova ima opis, tagove, komentare ili neki drugi komad teksta koji ga identificira. Iz ove informacije izuzmite korisne ključne riječi i počnite pretragu. Skraćenice, imena mjesta i druge imenice su dobre ključne riječi. Ako je opis na stranom jeziku, kopirajte ga u Google Translate i u njemu pronađite ključne riječi.

Koristeći ove ključne riječi i filter koji rezultate izlistava po datumu, pronađite najraniju verziju videa. Na YouTubeu, direktno ispod polja za pretragu, izaberite meni za filtere i potom “datum uploada”, kao što je to prikazano na slici ispod. Vimeo, YouKu i druge platforme za videosadržaje imaju slične filtere. Prođite kroz rezultate i uporedite sličice koje se prikazuju pored rezultata da biste pronašli najraniju verziju klipa (thumbnail originala i njegove kopije obično se podudaraju).

Drugi metod pronalaženja najranije verzije videa je da njegov thumbnail provučete kroz Googleovu obrnutu pretragu fotografija ili TinEye (kao što je to objašnjeno u prethodnom poglavlju). Na ovaj način možete pronaći gdje se fotografija prvi put pojavljuje. Korisnost ovih alata zavisi od kvaliteta fotografije; ukoliko video ima jak kontrast i upadljivu shemu boja, tim bolje.

Kada pronađete izvor videa, kontaktirajte ga da biste prešli na sljedeći korak.

Verifikacija izvora

Vrijeme je da izvor ispitate na isti način kao što biste ispitali izvor tradicionalnijeg tipa informacija. Zapravo, o online izvoru obično je dostupno mnogo više informacija nego o klasičnom izvoru koji zove liniju za informacije, naprimjer.

Internet profili ostavljaju digitalni otisak, koji omogućava da se ispita historija i aktivnost korisnika. Većina platformi dozvoljava nam da kontaktiramo ljude koji su postavili određeni sadržaj na internet, što je osnovni korak. Naš je cilj da stupimo u kontakt sa ovom osobom, postavimo joj pitanja i dokažemo da je osoba koja je postavila sadržaj i autor videa.

Ovo su korisna pitanja kada istražujemo korisnikov digitalni trag:

 • Da li poznajemo korisnikov profil? Da li je ova osoba u prošlosti bila pouzdan izvor?
 • Gdje je profil registriran?
 • Gdje korisnik živi, sudeći po historiji profila?
 • Da li su opisi videa konzistentni i većinom sa određene lokacije? Da li su označeni datumima?
 • Ukoliko su videoklipovi na ovom profilu označeni logom, da li je logo isti na svim videoklipovima? Da li se logo podudara sa avatarom na YouTube ili Vimeo profilu?
 • Da li korisnik preuzima videoklipove od medijskih organizacija i drugih YouTube naloga ili postavlja samo svoj vlastiti sadržaj?
 • Da li korisnik piše na kolokvijalnom jeziku ili dijalektu koji je prepoznatljiv u naraciji videoklipa?
 • Da li su videoklipovi na ovom profilu konzistentnoga kvaliteta? (Na YouTubeu, idite na “Settings” i izaberite opciju “Quality” da vidite koji je najviši dostupni kvalitet.)
 • Da li se u nazivu videa nalaze ekstenzije za videosadržaje poput .AVI ili .MP4? Ovo može ukazivati na to da je video postavljen direktno sa uređaja.
 • Da li opis videa uključuje rečenicu: “Uploaded via YouTube Capture”? Ovo može ukazivati na to da je video snimljen mobilnim uređajem.

Prikupljanje odgovora na ova pitanja pomaže vam da stvorite predstavu o izvoru, njegovoj online historiji i sadržaju kakav dijeli. Nakon toga, važno je povezati aktivnost profila sa ostalim online profilima izvora. Ovo su neka od pitanja/smjernica za taj proces:

 • Pretražite Twitter ili Facebook koristeći jedinstveni videokod – da li postoje povezani profili? (Svaki korisnički sadržaj ima jedinstveni kod u URL-u. Na YouTubeu i Facebooku, naprimjer, ovaj kod se nalazi između “v=” i “&” u adresi sadržaja.)
 • Da li su na videoprofilu navedeni linkovi na druge, povezane profile – Google Plus, blog ili web stranicu?
 • Koje vam informacije povezani profili daju o lokaciji, aktivnosti, pouzdanosti, pristrasnosti ili namjeri korisnika?
 • Koliko dugo su ovi profli aktivni? Koliko su aktivni?
 • S kim su profili na društvenim mrežama povezani i šta nam to govori o korisniku?
 • Možemo li na servisu whois pronaći informacije o korisnikovoj web stranici?
 • Da li se ova osoba nalazi u lokalnom telefonskom imeniku, na Spokeo, Pipl.com, WebMii ili LinkedInu?
 • Da li korisnikovi društveni krugovi na mrežama sugeriraju blizinu priči/lokaciji?

Postavljanje ovih pitanja i prikupljanje odgovora na njih daje nam sliku o generalnoj pouzdanosti izvora sadržaja. I, što je također važno, daje nam način da korisnika kontaktiramo i postavimo mu dodatna pitanja te provjerimo kako bi medijske organizacije mogle iskoristiti videosadržaj.

Kada razgovaramo sa izvorom, ne zaboravite da postavite pitanja o nekim od informacija koje ste pronašli. Da li se odgovori poklapaju? Ako izvor nije iskren kada govori o ovim informacijama, onda morate biti posebno sumnjičavi u pogledu njihovog sadržaja.

Locirajte video

Sada kada ste identificirali i ispitali izvor, vrijeme je da verificirate sadržaj samog videa. Ovo počinje potvrđivanjem ili utvrđivanjem lokacije na kojoj je snimljen.

Verifikacija lokacije uveliko zavisi od tragova koje vidimo u videu. Prepoznatljiva ulica, zgrada, crkva, drvored, planina, minaret ili most su sve dobre referentne tačke koje se mogu uporediti sa satelitskim snimcima i geolociranim fotografijama. Ukoliko kamera prelazi preko naziva neke firme, ona je možda navedena u online ili lokalnom imeniku. Tabla sa nazivom ulice također može dati ideju o preciznoj lokaciji. Registarske tablice vozila ili reklamni panoi mogu ukazati na lokalni kontekst. Sunčeva svjetlost, sjene i približno doba dana također mogu biti od pomoći. Ako video sadrži dijalog, da li akcenti i dijalekti koji se koriste u njemu odgovaraju situaciji koju tvrde da predstavljaju?

Početna je tačka ispitivanje bilo kakvog teksta koji prati video i tragova koje video sadrži. Na Google Maps servisu zumirajte navedenu lokaciju videa i pokušajte je mapirati. Ako je moguće, zumirajte na nivo ulice (Street View) da pogodite ugao snimanja. Ukoliko opcija Street View nije moguća, uključite opciju “Photos” u Google Maps i provjerite da li ima geolociranih fotografija koje odgovaraju lokaciji prikazanoj na videu. Geolocirane fotografije možete pretraživati i putem opcija napredne pretrage na Flickrus, Picasi i Twitteru.

Ukoliko je video na stranom jeziku, tekst ubacite u Google Translate i identificirajte ime mjesta. Imajte na umu da Google Translate često daje pogrešan prijevod: naprimjer, arapski naziv mjesta Lattakia u Siriji na engleski je pogrešno preveden kao “protoplazma”, mjesto Daraa se prevodi kao “štit” itd. Zapamtite i da engleske verzije arapskih riječi često zvuče drugačije: npr. Jidda ili Jiddah. Unošenjem arapskog naziva mjesta u Google Maps, pronaći ćete grad. Slika ispod prikazuje rezultate pretrage u Google Translate i Google Maps servisima.Kada prevodite, koristite znanje jezika svojih kolega i kontakata. Prevođenje japanskih slova na korejski ili kineski daje tačnije rezultate nego kada prevodite japanski na engleski, pa ako imate u svojoj blizini nekoga ko govori korejski ili kineski ili ako možete brzo pronaći takvu osobu, zamolite ih da za vas ispitaju prijevod.

Wikimapia je crowdsource verzija Google Maps u kojoj su prikazane i opisane zgrade, predgrađa, vojne baze i druge značajne tačke. Ovo je korisno jer vam daje kontekst određenog područja i pomaže u identificiranju lokacija, iako informacije dobijene na ovaj način trebate potkrijepiti drugim izvorima budući da je moguće naići na greške ili namjerno pogrešno unesene informacije.

Jedan primjer korisnosti Wikimapije je Dan građanske neposlušnosti, održan u Port Saidu u Egiptu, u februaru 2013. godine. Prema jednom od korisnika koji je postavio snimak na YouTube, demonstranti su snimljeni kako marširaju pored Pedagoškog fakulteta Univerziteta Port Said. Ulicu nije bilo lako identificirati na Google Maps zbog velike gužve na ulicama Port Saida, ali Fakultet pedagogije (كليةالتربية) je tagovan na servisu Wikimapia – pronalaženje i pregled ove referentne tačke potvrdili su lokaciju demonstracija (kao što je to prikazano na narednoj stranici).

Google Earth je još jedan koristan alat, koji nudi historiju satelitskih snimaka. Ovo je korisno kada istražujete starije videosnimke na mjestima gdje se izgled terena u međuvremenu promijenio, te kada ispitujete teren i relativne dimenzije zgrada. Kada je tim Storyfula nedavno ispitivao videodokaze o izraelskom napadu na Siriju, pogled na planine sjeverno od Damaska, koji su pronašli na Google Earth Terrain alatu, potvrdio je lokaciju osobe koja je video postavila na YouTube, kao što možete vidjeti na usporedbi ispod.Verifikacija datuma

Potvrditi datum na videu snimljenom tokom planiranog događaja kao što su demonstracije ili politički reli generalno je jednostavno. Vjerovatno postoje drugi videosnimci i fotografije istog događaja u vijestima, na Twitteru, Facebooku, Instagramu i drugim društvenim mrežama. Pretraživanjem ovih mreža, putem određenih hashtagova i ključnih riječi, obično je dovoljno da se pronađu dokazi za verifikaciju poput prepoznatljivih zgrada, uličnih znakova, reklama i vremenskih uvjeta.

No, u slučajevima opskurnijih videosnimaka, datum je metapodatak koji je najteže verificirati. Videoklipovi postavljeni na YouTube automatski se označavaju vremenom kada upload počne po pacifičkom standardnom vremenu (PST). Ovo je Ministarstvo stranih poslova Rusije navelo da posumnja u videosnimke koji su prikazivali napade hemijskim oružjem na Ghoutu kod Damaska: videosnimci su bili postavljeni u ranim satima 21. augusta, te ih je YouTube označio kao da su postavljeni 20. augusta. Činjenica da Ministarstvo nije bilo svjesno ove prakse navelo je i njih i druge da tvrde da su snimci namješteni i postavljeni na internet prije navodnog vremena napada.

Meteorološki izvještaji sami su po sebi nedovoljni za potvrdu datuma, ali pomažu. Kao što je to ranije objašnjeno, servis Wolfram Alpha nudi informacije o vremenskim prilikama po mjestu i datumu. Nakon što je Rita Krill objavila fantastičan video koji je navodno prikazivao udar groma u njenom dvorištu na Floridi, 5. oktobra 2012, pretraga Wolfram Alphe je pokazala da je tog dana na tom području bilo olujno s grmljavinom. Pretraga Twittera je pokazala da je lokalni izvještač od svojih sljedbenika na Twitteru tražio slike olujnih oblaka u mjestu Naples na Floridi. Ispod možete vidjeti sliku rezultata pretrage na Wolfram Alphi i njegov tvit.Finalna provjera: Šta prikazuje video?

Sada je vrijeme da rezimirate sve što ste saznali i postavite očigledna pitanja: Da li video ima smisla u odnosu na kontekst u kojem je snimljen? Da li nešto u njemu budi vaše novinarske instinkte? Da li nešto izgleda kao da tu ne pripada? Da li tragovi sugeriraju da video nije istinit? Da li se neki od detalja i odgovora koje ste dobili od izvora ne poklapaju? Zapamtite, vaša je pretpostavka da je video lažan. Da li dokazi potvrđuju ili pobijaju tu pretpostavku?

Kada se radi o videu, imajte na umu da su se i prije pojavljivale vrlo komplekse prevare. Poznat je slučaj kanadskih studenata koji su kreirali lažni video koji prikazuje orla kako u parku u Montrealu odnosi bebu. Prevara je otkrivena analizom videa po kadrovima, gdje je primijećeno da orlova sjena fali u određenim kadrovima. (Oni tehnički napredniji mogu i sami ovo provjeriti koristeći softver za editovanje videa poput besplatnog VLC media player, Avidemux video editor ili licenciranog Vegas Pro, pomoću kojih se video može razdvojiti na kadrove, ukoliko postoje sumnje o njegovoj autentičnosti.)Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.