Vaka Çalışması 4.1: Fırtınadaki Garip Deniz Topunu Doğrulamak
Ekim 2013’teki bir fırtına, rüzgarı ve yağışı Birleşik Krallık’ın güneyine sel ve elektrik kesintisi getirmişti. Bu durum birçok insanı etkiledi, biz de Guardian’ın yayın kapsamını zenginleştirmek için, kullanıcı üretimi içerik platformumuz, GuardianWitness aracılığıyla okuyucularımızdan kargaşa fotoğraflarını, videolarını ve hikayelerini paylaşmalarını istedik.
Bize gönderilen içeriklerde dikkat çeken, çift katlı bir otobüsün en az iki katı yüksekliğindeki, renkli deniz topununun Londra’daki Old Street kavşağında bulunduğu fotoğraftı. Bu fotoğraf, “gerçek olmak için çok mu iyi?” sorusunu hemen akıllara getirenlerdendi. Bir aldatmaca olabileceğinin de farkındaydık.
Kullanıcının görüntüsünü doğrulamaya, görüntünün başka bir siteden alınmadığını doğrulamak için Google tersine görsel aramada ve TinEye’da görüntüleri araştırarak başladık. Kullanıcılar genellikle, diğer haber sitelerinde yayınlanan ya da Facebook ve Twitter’da paylaşılan görüntüleri bize göndererek haberi paylaşmaya çalışıyorlar. Bu nedenle tersine görsel arama, yaptığımız ilk kontroldür.
Başıboş balon durumunda, Google sonuç bulamadı – bu, fotoğrafın ya orijinal olduğu, yada çok taze olduğu ve henüz diğer haber kuruluşları tarafından kullanılmadığı anlamına geliyor. Kaliteli içerik çok hızlı yayınlanır!
En önemli doğrulama aracımız kullanıcıyla doğrudan görüşmektir. GuardianWitness’a katkıda bulunan herkes bir e-mail adresi vermelidir, gerçek bir adres olacağının garantisi olmasa da. Böylece, kullanıcıyla iletişime geçebilmek için e-mail gönderdik. Bu arada, doğrulama kontrollerimize devam ettik.
Genelde, fotoğrafın çekildiği yeri doğrulamak için Google sokak görünümleriyle karşılaştırırız, ama ekibimiz Old Street bölgesine aşina olduğu için, fotoğraftaki yerin tanıdık olduğunu ve fotoğrafın orada çekildiğini doğruladık. Bölgeyi bilmemize rağmen, orada dev bir deniz topu gördüğümüzü hatırlayamadık - ve eski kanıtlar için internetten araştırmaya başladık. Civardaki bir binanın tepesine önceden yerleştirildiğini bulduk. Bu bilgiyle beraber, görüntü ilk çıktığından daha az sahte görünmeye başladı.
Twitter’da o sabahki deniz topu mentionlarına baktık ve kullanıcının fotoğrafı çektiğini söylediği saatte başka görenlerin de olduğunu onayladık. Twitter araştırmasında, başka bir kullanıcı tarafından yüklenen, top söndükten sonraki bir fotoğrafı da bulduk.
Sonunda, kullanıcı bizimle iletişime geçti ve telefonda konuşarak fotoğrafı kendisinin çektiğini doğrulayabildik.
Görüntüyü doğrulamak için tüm bu aşamaları geçtikten sonra, hikayenin yayınlanabilir olduğunu gördüğümüz için mutluyduk. Firari deniz topunun sağnak yağmurdaki şaşırtıcı görüntüsü Guardian’ın canlı-blog’unda yayınlandı ve sosyal medyada geniş çapta paylaşıldı.