Logo Cover

Predgovor

"U današnjem okruženju, u kojem kruže glasine i lažirani sadržaji, novinari moraju biti u mogućnosti aktivno razdvojiti autentične materijale od lažnih. Ovaj pionirski priručnik obavezno je štivo za novinare koji rade sa različitim tipovima sadržaja koji dolaze od korisnika." - Wilfried Ruetten, Direktor, Evropski centar za novinarstvo (EJC)

"Tačne informacije tokom humanitarne krize mogu spasiti živote, ali je u takvim okolnostima veoma teško prikupiti pouzdane informacije. Ova će knjiga pomoći ne samo novinarima nego svima koji u situacijama humanitarnih kriza rade na terenu da provjere činjenice na licu mjesta." - William Spindler, Glasnogovornik, Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR)

“Ovaj će priručnik biti esencijalan za novinare koji izvještavaju o međureligijskim i etničkim konfliktima da bi izvještavali na uravnoteženiji, transparentniji i tačniji način, te da bi, na kraju, pomogli u smanjenju tenzija između i unutar zajednica.” - Matthew Hodes, Direktor, Alijansa civilizacija UN (UNAOC)

“U današnje vrijeme, znati šta je stvarno i kako verificirati vijesti i druge informacije od suštinske je važnosti. Ovaj priručnik pruža osnovne alate za svakoga ‒ novinare i publiku.” - Howard Finberg, Direktor odjela za obrazovnu suradnju, Institut Poynter

“Tačnost je jedan od osnovnih principa novinarstva, ali medijima je teško održati etičnost u situacijama udarnih vijesti. Ovaj priručnik pomaže onima koji kreiraju vijesti da održe vjeru u istinitost – čak i kada su svuda oko njih spekulacije.” - Aidan White, Direktor, Mreža za etično novinarstvo (EJN)

"Suština svega su prave informacije u pravo vrijeme na pravom mjestu. Kada je kriznim područjima ograničen prilaz, od krucijalne je važnosti da humanitarni radnici mogu prikupiti informacije putem društvenih mreža. Ovaj će priručnik stoga biti od koristi i humanitarnim radnicima koji rade na terenu i volonterima na internetu." - Christoph Dennenmoser, Voditelj tima za hitne reakcije, Humanity Road Inc.Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.