Logo Cover

O priručniku

Ovaj Priručnik za verifikaciju novi je resurs za novinare i radnike humanitarnih organizacija, prvi svoje vrste, za korištenje sadržaja koji proizvode korisnici (engl. User-generated content = UGC).

U kriznim situacijama, društvene mreže su preplavljene vijestima o situaciji na terenu, pozivima za pomoć, izvještajima o novim dešavanjima i informacijama o spašavanju. Objavljivanje pravih informacija često je od ključnog značaja za oblikovanje reakcije javnosti i humanitarnih organizacija ‒ ono doslovno može značiti razliku između života i smrti.

Priručnik daje uputstva za najbolje prakse provjere i korištenja informacija koje dolaze od korisnika društvenih mreža, kao i praktične savjete za organizaciju priprema za izvještavanje o vanrednim situacijama u redakcijama.

Iako je najprije namijenjen novinarima i humanitarnim radnicima, priručnik može koristiti bilo ko. Njegovi savjeti i smjernice korisni su bez obzira na to da li ste profesionalni ili građanski novinar, dobrovoljac na terenu, student novinarstva, specijalist za krizno komuniciranje ili teoretičar koji izučava društvene medije.

Priručnik kreira i koordinira Evropski centar za novinarstvo, sa sjedištem u Holandiji, u okviru Inicijative za krizno izvještavanje.

Priručnik je licenciran pod Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 međunarodnom dozvolom.

Urednici priručnika

  • Urednik: Craig Silverman, The Poynter Institute
  • Priprema: Merrill Perlman, The American Copy Editors Society (ACES)

Produkcija

Sponzori

Partneri

United Nations High Commissioner for Refugees logo

United Nations Alliance of Civilisations

United Nations Development Programme

Poynter

Ethical Journalism Network (EJN)

Meedan

Humanity Road

Witness

Dart Centre Europe


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.