Logo Cover

Studija slučaja 5.3: Potvrda lokacije i sadržaja videa

Christoph Koettl je menadžer kriznih operacija za Amnesty International USA. Specijalnost su mu korištenje satelitskih snimaka, mobilne tehnologije i građanskih medija u istraživanju i zagovaranju ljudskih prava. Njegova je ekspertiza međunarodno humanitarno pravo, analiza konflikata, mapiranje kriza i validacija videa, a redovno drži prezentacije o tehnologiji i ljudskim pravima, uključujući onu na konferenciji SXSW 2014. Pred američkim Kongresom svjedočio je o ratnim zločinima u Šri Lanki. Mnogi američki i međunarodni mediji, uključujući AP, BBC, CNN, Al Jazzeru i Reuters, redovno izvještavaju na temelju njegovih rezultata. Tvita pod imenom @ckoettl.

Tokom nasilnih sukoba u Kairu u augustu 2013. godine, jedan YouTube video privukao je mnogo medijske pažnje. (Originalni video kasnije je uklonjen sa YouTubea, ali može se vidjeti i ovdje). Najčešći je opis videa, kao npr. u naslovu ovog bloga Washington Posta, da on prikazuje kako su učesnici protesta u Kairu gurnuli policijsko auto sa mosta.

Nasilničko ponašanje učesnika protesta, naravno, relevantno je kada istražujete disproporcionalnu upotrebu policijske sile kao što to mi u Amnesty Internationalu radimo. U sklopu napora da odredimo da li su povrijeđena ljudska prava, mi radimo i na verifikaciji videa. Kao rezultat toga, ovaj je video predstavljao važan materijal kojem je trebalo posvetiti posebnu pažnju.

Ono što je upadalo u oči na ovom snimku, unatoč opisu i naslovima izvučenim iz njega, jest da se na videu ni u jednom trenutku ne vidi kako učesnici protesta guraju auto sa mosta. Očigledno je bila potrebna pažljivija istraga. Evo kako sam pregledao sadržaj videa i odredio tačnu lokaciju incidenta:

Jedan od prvih koraka pri verifikaciji videa koji su snimili građani je potraga za drugim sadržajima koji prikazuju isti događaj[^1]. Obično pretražujem YouTube i Storyful (ova se usluga plaća), te Storyfulov Open News Room. (Kao što je to navedeno u prethodnom poglavlju, filtriram pretragu YouTubea prema datumu uploada da bih suzio broj rezultata.) Pomoću ovih alata, pronašao sam i drugi video snimljen iz drugog ugla. Izgleda kao da je snimljen sa obližnjeg nebodera i daje odličan pogled na cijelu scenu. Ovaj dodatni snimak pokazuje da niko zapravo nije gurnuo policijski auto sa mosta, nego da se auto sudario sa drugim vozilom i nakon toga prevrnuo i pao sa mosta. Ovaj drugi video potvrdio je da je incident stvaran, ali da je opis (i naslov) netačan.

[^1]: Za više informacija o vrijednosti videa sa više perspektiva pročitajte tekst Hal Hodson: "Multishot video can identify civil rights abusers". New Scientist, 28. juni 2013; i posjetite Rashomon Project.

Nova tačka gledišta drugog videa olakšala je i pronalaženje tačne lokacije incidenta. Tekst u Washington Postu je kao lokaciju videa naveo “Most 6. oktobar”. Ovo je bilo dovoljno za početak, budući da je ovaj most lako pronaći na online mapama. No, most o kojem se radi je zapravo veoma dugačka uzdignuta cesta koja prolazi kroz veliki dio grada. Ovo je otežavalo pronalaženje tačne lokacije.

Pri pažljivoj analizi drugog videa, vidljiv je jedan prepoznatljivi objekat: sportski stadion. Prateći liniju Mosta 6. oktobar na Google Earthu, pronašao sam dva stadiona u njegovoj blizini. Rotirao sam tačku gledišta na Google Earthu da pokušam pronaći potencijalnu lokaciju i tačku gledišta osobe koja je snimila video i pronašao lokaciju koja je odgovarala drugom stadijumu. Nakon što sam odredio generalnu lokaciju, bilo je lako uočiti grupu nebodera s kojih se mogao vidjeti incident. Koristeći Google Earth Pro alat, napravio sam jednostavnu mapu na kojoj su prikazane lokacije dva videa, vidno polje i relevantni objekti:

Koordinate prvog videa: 30.058807, 31.303089

I, konačno, još dvije stvari vidljive na videu potvrdile su lokaciju: relejni toranj vidljiv u pozadini videa, koji se vidi i na satelitskim snimcima. Uključio sam i Panoramio opciju na Google Earthu da pogledam fotografije koje postavljaju korisnici. Panoramio sadrži geolokaciju označene korisničke fotografije koja pruža pogled sa nivoa ulice i nudi visok nivo detalja. Postavljeno je i nekoliko fotografija koje su prikazivale dio ispod mosta gdje je automobil pao i stubovi mosta prikazani na njima savršeno se poklapaju sa onima iz videa.

Zahvaljujući kombinaciji pretrage videa, Google Eartha i Google Mapsa, brzo sam uspio odrediti gdje je video snimljen i pobiti pogrešne navode koji su mogli imati ozbiljne posljedice za učesnike protesta u Kairu.

Na kraju, nakon što je razjašnjena prava priča o padu policijskog auta sa mosta, Washington Post je objavio novi tekst i ispravku.Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.