Logo Cover

Studija slučaja 5.1: Verifikacija ključnog snimka bombaškog napada u Bostonu

Malachy Browne je urednik vijesti za Storyful, prvu novinsku agenciju za društvene medije. Sa sjedištem u Dublinu i zaposlenima u Aziji i SAD-u, Storyful svojim klijentima pomaže u pronalaženju, verifikaciji i distribuciji najvrednijih primjera korisničkog sadržaja na društvenim platformama. Prije Storyfula, Browne je kreirao i uređivao Politico.ie, irski politički web-sajt i arhivu vijesti. Radio je za irski politički magazin Village od 2006. do 2008. i uređivao njihov web-sajt Village.ie. Po zanimanju kompjuterski programer, Browne čvrsto vjeruje u inovacije u redakcijama i potencijal tehnologije u jačanju novinarstva. Rođen je u Broadfordu, u okrugu Limerick, a živi u Dublinu. Tvita pod imenom @malachybrowne.

Jedan od najupečatljivijih videosnimaka tragičnog bombaškog napada na Boston 2013. godine snimila je učesnica maratona koja je već trčala posljednje kilometre. Dok se približavala cilju na ulici Boylston, nekoliko metara ispred nje je eksplodirala druga bomba. Video je bio izuzetno zanimljiv, ali morali smo ga prvo verificirati.

Bostonski novinar Dan Lampariello (ispod), koji se nalazio na jednoj od naših ranije pripremljenih Twitter lista i koga tim Storyfula već poznaje, postavio je fotografiju koja je prikazivala trenutak eksplozije. Lampariellov tvit je imao geooznaku ulice Boylston i ova informacija, koja je dolazila od pouzdanog izvora, pomogla nam je da potvrdimo lokaciju eksplozije. Ona nam je također dala referentnu tačku u odnosu na ono što je prikazano na snimku učesnice maratona.

Google Street View prikaz ulice Boylston (ispod) potvrdio je Lampariellovu fotografiju i tačku gledišta trkačice koja se približava cilju. Zapravo, kada smo bolje pogledali, neki od trkača iz videa se vide i na fotografiji.

Proces je potvrdio sadržaj videa. No, pronalaženje izvora pokazalo se malo težim.

Video je postavljen na YouTube profil pod opskurnim imenom NekoAngel3Wolf, bez dodatnih detalja. Koristeći jedinstveni kod videa za pretragu na Twitteru, našli smo profil koji ga je također podijelio, korisnika pod imenom NightNeko3, ponovo bez ličnih detalja. Činjenica da se u oba profila pojavljivala riječ “Neko” sugerirala je da su ova dva profila povezana.

Tražeći slične profile na društvenim mrežama, našli smo Pinterest nalog korisnika pod imenom NightNeko3, pravog imena Morgan Treacy. Naš Storyful tim brzo je pronašao Facebook profil pod imenom Morgan Treacy, tinejdžerku čiji su postovi označeni lokacijom Ballston Spa u državi New York.

Morgan je video eksplozije na Twitteru opisala kao perspektivu svoje majke. Znajući da bi prestižni maraton poput bostonskog vjerovatno pratio prolazno vrijeme trkača, pretražili smo stranicu sa registriranim učesnicima Bostonske atletske asocijacije po imenu “Treacy”. Dobili smo samo jedan rezultat – Jennifer Treacy, godina 45‒49, iz države New York. Vrijeme zabilježeno za Jennifer Treacy pokazuje da je u 14:38 prošla četrdeseti kilometar, ali da nije prošla kroz cilj 2 kilometra nakon toga. Jennifer je trčala brzinom od kilometar i po za 10 minuta, što je u vrijeme eksplozije, u 14:40, dovodi na lice mjesta.

Spokeo.com, web-sajt za pretragu profila na društvenim mrežama, dao nam je adresu za Jennifer L. Treacy, 47 godina, u Ballston Spa, New York. LinkedIn nam je također dao profil za Jennifer Treacy iz mjesta Ballston Spa, zaposlenu u Ministarstvu zdravlja države New York.

Konačno, posljednji detalj koji je potvrdio našu istragu. Muškarac pod imenom Gerard Quinn prijatelj je na Facebooku sa Morgan Treacy, za koju smo sada 100% bili sigurni da je Jenniferrina kćerka. Quinnovi komentari se pojavljuju ispod porodičnih videosnimaka koje je postavljala Morgan, što je pokazivalo da između njega i porodice postoji veza. Na Quinnovom Facebook profilu (ispod), vidjeli smo objavu u kojoj kaže da je ponosan što njegova nećaka Jennifer trči na bostonskom maratonu. U post je uključen link na mapu maratona i njeno prolazno vrijeme. Kasnije je na Facebooku komentirao da je Jennifer dobro nakon eksplozije i da je na putu kući.

U javnom telefonskom imeniku pronašli smo broj telefona koji nam je omogućio da direktno razgovaramo sa Jennifer Treacy. Potvrdila je da je video njen i da ga medijske organizacije mogu koristiti. Rekla nam je da je o videu obavijestila i policiju.

Dakle, sve informacije koje su potvrđivale istinitost videa mogle su se pronaći online, putem besplatnih alata – informacije o lokaciji, opisi događaja drugih ljudi, digitalna historija korisnika i njeni kontakt-podaci. Poznavanje alata omogućilo nam je da u roku od desetak minuta verificiramo ovaj video.Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.