Logo Cover

Studija slučaja 4.1: Verifikacija bizarne lopte za plažu tokom oluje

Philippa Law i Caroline Bannock predvode GuardianWitness, Guardianovu platformu za otvoreno novinarstvo, gdje čitatelji dijele svoje videe, fotografije i priče. Bannock je ranije radila kao viši producent vijesti a bila je i urednik za vijesti iz inostranstva za Channel 4 News. Tvita pod imenom @carlanine. Law je bila radioproducent na BBC-ju i ima doktorat iz uloge publike u medijima manjinskih grupa. Tvita pod imenom @philonski.

Olujni vjetrovi i kiše uzrokovali su poplave i nestanak struje na jugu Velike Britanije u oktobru 2013. godine. Ovaj događaj utjecao je na mnoge ljude, tako da je Guardian na svojoj platformi za korisnički sadržaj GuardianWitness, u cilju obogaćivanja i proširenja izvještavanja, od čitatelja tražio fotografije, videosnimke i priče o efektima oluje.

Među prilozima čitatelja koji su nam stigli, bila je i bizarna fotografija nečega što je izgledalo kao džinovska lopta za plažu, dvostruko viša od autobusa na sprat, kako leti kružnim tokom na Old Streetu u Londonu. Ovo je bila jedna od onih fotografija koje odmah izazivaju pitanje: “Da li je ovo previše dobro da bi bilo istinito?”. Bili smo veoma svjesni da bi u pitanju mogla biti podvala.

Verifikaciju smo započeli time što smo fotografiju provukli kroz Googleovu obrnutu pretragu fotografija i TinEye, s namjerom da provjerimo da li je fotografija posuđena s nekog web sajta. Naime, korisnici često pokušavaju da nam događaje prikažu fotografijama koje su već objavljene na drugim web stranicama ili Twitteru i Facebooku, tako da je obrnuta pretraga fotografija uvijek prvi korak.

U slučaju zalutale lopte, Google nam nije dao nijedan rezultat – što je moglo značiti da je fotografija ili originalna ili veoma nova i niko je – još uvijek – nije objavio. Dobar sadržaj se veoma brzo objavi!

Najvažniji alat za verifikaciju koji imamo je direktan razgovor sa korisnicima. Svako ko pošalje sadržaj putem platforme GuardianWitness mora ostaviti svoju e-mail adresu, iako nema garancije da je adresa tačna. Dakle, poslali smo e-mail osobi koja nam je poslala fotografiju. U međuvremenu, nastavili smo sa procesom verifikacije.

Obično bismo pokušali verificirati lokaciju fotografije sa prizorima na Google Street View servisu, ali naš je tim dobro poznavao područje Old Streeta – prepoznali smo pogled i svi smo bili prilično sigurni da je fotografija tamo snimljena. Iako smo poznavali taj dio grada, niko od nas nije se sjećao da smo tamo vidjeli gigantsku loptu za plažu, pa smo na internetu dalje tražili dokaze o njenom ranijem postojanju. Našli smo da je prije bila zakačena za vrh jedne od obližnjih zgrada, što je značilo da fotografija sve manje izgleda kao lažna.

Provjerili smo spominjanja lopte za plažu na Twitteru i potvrdili da je u isto vrijeme kada je naš izvor tvrdio da je snimio fotografiju bilo i drugih koji su loptu vidjeli. Pretraga na Twitteru rezultirala je i još jednom, kasnijom, fotografijom, koju je snimio drugi korisnik nakon što se lopta ispuhala.

Konačno, javio se i korisnik koji nam je poslao fotografiju i, tokom telefonskog razgovora, uspjeli smo utvrditi da je on sam snimio prizor.

Nakon što smo poduzeli sve ove korake u cilju verifikacije fotografije, bilo nam je drago da se priča pokazala istinitom. Neodoljiva fotografija pobjegle lopte za plažu na pljusku objavljena je na Guardianovom live blogu i masovno podijeljena na društvenim medijima.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.