Logo Cover

Studija slučaja 6.1: Otkriveni zbog arapske gramatike

Tom Trewinnard je menadžer istraživanja i komunikacija za Meedan, neprofitnu organizaciju koja se bavi društvenim tehnologijama i radi na projektu razvoja kolaborativnih internetskih alata za verifikaciju Checkdesk. Tvita pod imenom @TomElRumi.


M.SH. je suosnivač Shabab Souria (Syria Youth), grupe koju je osnovao sa prijateljima nakon analize dinamike između građanskih medija i mainstream izvještavanja tokom ustanaka u Tunisu, Egiptu i Libiju početkom 2011. godine.


Shabab Souria (Syria Youth) je mreža Sirijaca koji žive unutar i izvan Sirije i sarađuju koristeći online alate za verifikaciju i objavljivanje vijesti sa lica mjesta iz cijele zemlje. Funkcioniraju kao strogo administrirana otvorena Facebook grupa, gdje članovi koriste zajednicu za verifikaciju stotina izvještaja koji svaki dan izlaze u oficijelnim i društvenim medijima. Nakon toga, objavljuju verificirani sadržaj na arapskom i engleskom koristeći Checkdesk.

Checkdesk je open source platforma, gdje redakcije i medijski kolektivi mogu verificirati i objavljivati digitalne medijske izvještaje o udarnim vijestima. Checkdesk je u julu 2013. pokrenula organizacija Meedan, zajedno sa šest medijskih partnera sa Bliskog istoka, koji su proveli seriju radionica u svojim zajednicama da obuče građane u medijskoj pismenosti, osviještenosti o izvorima i digitalnim tehnikama verifikacije.

Dobar primjer kako Shabab Souria radi na pobijanju i potvrđivanju izvještaja dogodio se 5. decembra 2013. Osoba pod imenom Sham al-Orouba postavila je YouTube video na zid Shabab Souria Facebook grupe. U videu je prikazan bradati čovjek, identificiran kao član džihadističke skupine Seyoof al Islam, kako tvrdi da je grupa izvela napade protiv kršćanske zajednice Saydna i manastira Deir Cherubim.

Njegov narativ o navodnim napadima ispresijecan je mutnim snimcima koji izgleda da prikazuju oštećenu zgradu na brdu i statuu Isusa Krista. Uz video poslan mreži Shabab Souria, Al-Orouba je postavio jednostavno pitanje: “Istina ili laž?”.

Član Mohammad Fakhr Eddin (svi članovi grupe koriste pseudonime da bi se zaštitili) brzo je odgovorio, primijetivši da su suptilne gramatičke nekorektnosti u govoru osobe iz videa netipične za džihadistu. Na osnovu iskustva sa stotinama videosnimaka i drugog sadržaja od džihadista, grupa je primijetila da su oni često veoma elokventni.

Drugi korisnik, Abu Nabil, složio se da je voditeljev slab arapski znak da nije onaj za koga se predstavlja. Nabil je dodao da islam zabranjuje napade na crkve, a drugi korisnik se složio da grupe džihadista obično ne napadaju crkve u Siriji osim ako za to nemaju jak vojni razlog.

Shamya Sy i Mohammad Fakhr Eddin dodali su još jednu važnu informaciju o izvoru: rekli su da je osoba koja je postavila video na YouTube ‒ Nizar Nayouf – poznat kao nepouzdan. Ovo su potkrijepili time što je Nayouf u prošlosti bio odgovoran za proasadsku režimsku propagandu, čiji je cilj bio diskreditirati antiasadske grupe.

“Ovo nismo mogli potvrditi iz drugih izvora”, napisao je korisnik Abu Karam al-Faraty u grupi.

Niko nije mogao pronaći druge izvještaje, slike ili snimke grupe Seyoof al Islam ili drugih džihadističkih grupa u napadu na Deir Cherubim ili kršćansku zajednicu u Saydni.

Vremenom, članovi grupa poput Shabab Souria razvili su vlastita područja ekspertize i reputaciju za ono što rade. Sy i al-Faraty su poznati kao detektivi: putem svog marljivog rada na provjeravanju medija, postali su pouzdani eksperti za pitanja verifikacije. Činjenica da su oni identificirali izvor videa kao nepouzdan dalo je težinu toj informaciji.

Na kraju, trebalo je manje od tri sata da grupa odluči da je video lažan. Ujedinjujući ekspertize članova, bili su u mogućnosti da provjere da li postoje drugi snimci ili izvještaji koji bi potkrijepili video, da provjere i ispitaju kredibilitet izvora i da analiziraju sadržaj videa i identificiraju aspekte koji su dovodili u pitanje njegovu autentičnost.

Sedam korisnika je surađivalo na verifikaciji ovog videa. Da ga niko nije provjerio, ovaj lažni izvještaj o džihadistima mogao je doprinijeti propagandnom ratu koji utječe ne samo na civile u Siriji već i na donosioce odluka u inostranstvu.

Kao što je jedan korisnik napisao u grupi: „Problem je što mi znamo da je video lažan, ali zapadni mediji će ga preuzeti kao da je istinit.“

Ovo se sve dogodilo u vrijeme kada je međunarodna vojna intervencija izgledala kao stvarna mogućnost. Zbog toga je bilo od velike važnosti da se objavi da je video lažan – i da se ova informacija podijeli javno na društvenim mrežama, koje su postale krucijalne u protoku informacija o sirijskom konfliktu.Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.