Μελέτη Περίπτωσης 2.1: Χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ένα δέκτη επικοινωνιών της αστυνομίας (police scanner)
Το μέσο με το οποίο συγκεντρώνουμε τις πληροφορίες μπορεί να αλλάζει, αλλά οι αρχές της επιβεβαίωσης ισχύουν πάντα. Το να προκαλείς ό,τι βλέπεις και ακούς, να αναζητάς και να επιβεβαιώνεις την πηγή, να μιλάς με τις επίσημες και πρωταρχικές πηγές παραμένουν οι καλύτερες μέθοδοι για μια ακριβή δημοσιογραφική κάλυψη.
Στο Circa, εντοπίζουμε τα έκτακτα γεγονότα από όλο τον κόσμο –αλλά δημοσιεύουμε μόνο αυτά που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε. Αυτό αξιώνει πως χειριζόμαστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παρακολουθούμε τις έκτακτες ειδήσεις όπως αυτές συμβαίνουν, προκειμένου να μπορούμε να εφαρμόζουμε την επιβεβαίωση.
Θυμηθείτε πως οι πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε άλλη πηγή: με τον μέγιστο σκεπτικισμό.
Κατά κύριο λόγο, κρίνω τις πληροφορίες με τον ίδιο τρόπο που θα έκρινα κάτι που θα άκουγα μέσω ενός δέκτη των επικοινωνιών της αστυνομίας. Λαμβάνω πολλά, αλλά βγάζω έξω πολύ λίγα. Χρησιμοποιώ τις πληροφορίες ως μια εισαγωγή για να συνεχίσω με έναν πιο παραδοσιακό τρόπο. Κάνω τηλεφωνήματα, στέλνω emails και έρχομαι σε επαφή με τις βασικές πηγές που μπορούν να επιβεβαιώσουν ό,τι ακούω και βλέπω (ή δεν ακούω και βλέπω).
Για παράδειγμα στο περιστατικό του πυροβολισμού στο αεροδρόμιο του Los Angelesτο 2013, παρατηρήσαμε τις αναφορές που έρχονταν από το αεροδρόμιο από αυτόπτες μάρτυρες και επικοινωνήσαμε με το την αστυνομία, το γραφείο τομέα του FBI και τον ιατροδικαστή του Los Angeles. Εάν δεν μπορούσαμε ανεξάρτητα να επιβεβαιώσουμε ό,τι είδαμε και ακούσαμε, το κρατούσαμε μέχρι να μπορέσουμε.
Ακόμα και σε περιπτώσεις στις οποίες μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί μετέδιδαν πληροφορίες, κρατούσαμε στάση αναμονής, μέχρι να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε με τις βασικές πηγές. Συχνά αυτοί οι οργανισμοί αναφέρονται σε ανώνυμες πηγές οι οποίες σχετίζονται με την επιβολή του νόμου, και όπως έχουμε δει με τη βομβιστική επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστόνης, τον πυροβολισμό στο ναυπηγείο, τον πυροβολισμό στο Newtown και άλλες περιπτώσεις, αντίστοιχες ανώνυμες πηγές είναι συχνά αναξιόπιστες.
Χρησιμοποιώντας το εργαλείο TweetDeck για την παρακολούθηση των ενημερώσεων
Εάν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο αστυνομικός δέκτης, το TweetDeck είναι το ραδιόφωνό σας. Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ταμπλό ενημερώσεων για τον εαυτό σας, προκειμένου να παρακολουθείτε τη ροή των ανανεώσεων.
Δημιουργώ εκ των προτέρων λίστες στο Twitter για συγκεκριμένες χρήσεις. Οι θεματικές μου λίστες περιλαμβάνουν υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε μεγάλες πόλεις, αξιόλογους τοπικούς ρεπόρτερ και ειδησεογραφικούς οργανισμούς για μεγάλες πόλεις, όπως επίσης και εξειδικευμένους ρεπόρτερ. Μπορώ να προβάλω αυτές τις λίστες σε στήλες στο TweetDeck και να πραγματοποιήσω αναζητήσεις σε αυτές ή απλά να τις αφήσω εκεί πάνω ως μια τροφοδοσία για παρακολούθηση.
Ένα μικρό αεροπλάνο προσγειώνεται στο Bronx
Εδώ είναι το πώς χρησιμοποίησα τις αναζητήσεις στο TweetDeck κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης ενός μικρού αεροπλάνου τον Ιανουάριο του 2014 στον αυτοκινητόδρομο τουBronx,προκειμένου να ανακαλύψω αναφορές για έκτακτες ειδήσεις και για εντοπίσω και επιβεβαιώσω ό,τι είδα.
Παρατήρησα αρκετά tweets(τιτιβίσματα)να εμφανίζονται στο κεντρικό timeline (χρονολόγιο), αναφερόμενα σε μια προσγείωση αεροπλάνου στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο στο κομμάτι του Bronxτης Νέας Υόρκης, το οποίο δεν αποτελεί ένα φυσιολογικό συμβάν.
Bronx *Plane Down* Major Deegan Expy. E-81 confirming a small plane down, no fire, appears to be an emergency landing.
— NYC Fire Wire (@NYCFireWire) January 4, 2014
Το αεροπλάνο προσγειώθηκε γύρω στις 15:30 τοπική ώρα στη Νέα Υόρκη. (Το tweet χρονολογείται στη ζώνη ώρας του Ειρηνικού). Αυτό ήταν και ένα από τα πρώτα tweetsπου αναφέρθηκαν στην προσγείωση. Ακολουθώ κάνα-δυο λογαριασμούς από την περιοχή της Νέας Υόρκης που λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο ως ένας δέκτης της αστυνομίας για ό,τι συμβαίνει στην περιοχή. Δεν πρόκειται να το μεταδώσω μέχρι να το αποδείξω, αλλά είναι χρήσιμο να υπάρχει, κάτι σαν ένας πιθανός συναγερμός, για να «σκάψεις» βαθύτερα.
Αφού είδα τις αρχικές αναφορές, προχώρησα σε μία αναζήτηση στο TweetDeck χρησιμοποιώντας τη δυνατότητά του να δείχνει tweets που περιέχουν μόνο εικόνες ή βίντεο. Χρησιμοποίησα για την αναζήτηση τους όρους «μικρό αεροπλάνο» και «Bronx».
Τα παραπάνω αποτελέσματα έδειξαν πως αξιόπιστες τοπικές πηγές ειδήσεων μετέδιδαν την προσγείωση του αεροπλάνου και είχαν εικόνες. Επίσης, βρήκα επιπλέον πληροφορίες και εικόνες από μια ευρύτερη αναζήτηση σε όλα τα tweets που χρησιμοποίησε ένα φίλτρο εντοπισμού (εντός 5 μιλίων από τη Νέα Υόρκη) και τις λέξεις- κλειδιά «μικρό αεροπλάνο» και «Bronx»:
Επιπλέον, έψαξα στην εξειδικευμένη μου λίστα με τους επιβεβαιωμένους λογαριασμούς που ανήκουν σε Οργανισμούς της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και της πόλης και χρησιμοποίησα το φίλτρο εντοπισμού ξανά. Αυτές οι αξιόπιστες πηγές (παρακάτω) βοήθησαν στην επιβεβαίωση του γεγονότος.
Σε αυτό το σημείο ήρθα σε επαφή με το γραφείο ενημέρωσης του κοινού της πυροσβεστικής, για να επιβεβαιώσω ό,τι είδα και να ρωτήσω για άλλες πληροφορίες που ίσως είχαν. Μου είπαν πως υπήρχαν τρεις άνθρωποι επάνω, δύο επιβάτες και ένας πιλότος. Αργότερα, ενημερωθήκαμε για το μοντέλο του αεροπλάνου, το όνομα του ατόμου στο οποίο το αεροπλάνο ήταν καταχωρημένο και το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν ο πιλότος και οι επιβάτες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς οδήγησαν στο γεγονός –αλλά έπρεπε να εντοπίσουμε όλες τις λεπτομέρειες με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο.
Αισθανόμενοι πως είχαμε τσεκάρει κατάλληλα αρκετές αξιόπιστες πηγές για να αρχίσουμε, καταθέσαμε την ιστορία μας (δείτε παρακάτω). Η εφαρμογή Circa προσφέρει στους αναγνώστες μια επιλογή για να «ακολουθούν» μια ιστορία και να λαμβάνουν ενημερώσεις καθώς προστίθενται νέες πληροφορίες. Η διαδικασία μας αφορά στο να «σηκώσουμε» μια ιστορία όσον το δυνατόν συντομότερα με επιβεβαιωμένες αναφορές και να συνεχίσουμε προσθέτοντας ανανεώσεις. Το εργαλείο TweetDeck μάς επιτρέπει να αποκτήσουμε πλεονέκτημα σε μια ιστορία η οποία εξελίσσεται και να αναζητήσουμε αξιόπιστους ανθρώπους (πρωταρχικές πηγές ή αρχές που είναι υπεύθυνες για την επιβολή του νόμου) με τους οποίους μπορούμε να επικοινωνήσουμε, για να επιβεβαιώσουμε την εγκυρότητα των ανανεώσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε κάποιες περιπτώσεις επικοινωνούμε με το άτομο που έστειλε τις πληροφορίες στο Twitter και προσπαθούμε να εξακριβώσουμε αν είναι αξιόπιστες.
«Χτίζοντας» ένα σύνολο από αποδείξεις
Οι πληροφορίες που βλέπετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για να προσπαθήσετε να επιβεβαιώσετε στη συνέχεια τι πραγματικά συνέβη, παρά η τελευταία λέξη.
Το κλειδί είναι να παρατηρήσετε όσο περισσότερο μπορείτε, να μαζέψετε πληροφορίες και να τις συγκρίνετε με άλλο περιεχόμενο και πληροφορίες, για να αναπτύξετε ένα σύνολο από αποδείξεις και στοιχεία. Βρείτε τρόπους για να τεκμηριώσετε ό,τι βρίσκετε, επικοινωνώντας απευθείας και επιβεβαιώνοντας τα άτομα που συνδέονται με το περιεχόμενο που βρίσκετε.
Όπως είπα, αντιμετωπίστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ένας δέκτη επικοινωνιών της αστυνομίας.