Μελέτη Περίπτωσης 8.1: Πώς οι ειδήσεις του καναλιού NHK κάλυψαν, μαθαίνοντας παράλληλα, το σεισμό του 2011 στην Ιαπωνία
Όταν ένας ισχυρός σεισμός χτύπησε την Ιαπωνία το απόγευμα της 11ης Μαρτίου του 2011, το ΝΗΚ, ο μόνος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ιαπωνίας, μετέδιδε σε απευθείας σύνδεση ένα debate στο κύριο κανάλι του.
Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Αρχή (JMA) εξέπεμψε ειδοποίηση 30 δευτερόλεπτα μετά την ανίχνευση της σεισμικής δόνησης και ο NHK κινητοποιήθηκε άμεσα, εισάγοντας στο πρόγραμμά του μια γραφική ειδοποίηση με ένα χάρτη (εμφανίζεται παρακάτω). Στον χάρτη είναι ορατό το επίκεντρο του σεισμού και οι γειτονικές περιοχές στις οποίες αναμένεται να γίνει αισθητός. Η γραφική απεικόνιση συνοδευόταν και από ηχητική προειδοποίηση. (Η JMA εκπέμπει προειδοποιήσεις με βάση στοιχεία από σεισμογράφους τοποθετημένους σε όλη την ιαπωνική επικράτεια.)
Ένα λεπτό μετά την προειδοποίηση της JMA, όλα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα του ΝΗΚ άλλαξαν σε ζωντανή κάλυψη του σεισμού και των σχετικών προειδοποιήσεων για παλιρροϊκά κύματα.
Ο ΝΗΚ συνεργάζεται στενά με τη JMA, ώστε να διασφαλίζεται η υψηλής ποιότητας προετοιμασία για καταστροφές και η ταχύτατη επικοινωνία των γεγονότων. Ο ΝΗΚ έχει εγκαταστήσει ένα σύστημα που μας επιτρέπει να δημιουργούμε γρήγορα γραφικές απεικονίσεις και να παράγουμε αυτόματα κείμενα για το προσωπικό που βρίσκεται «στον αέρα». Επίσης, ο ΝΗΚ υλοποιεί εκπαίδευση κάθε μέρα μετά τα μεσάνυχτα, όταν δεν προβάλλονται προγράμματα. (Αυτό συμβαίνει επειδή αδιάλειπτα παρακολουθούμε και ενημερώνουμε για σεισμούς). Οι δεσμεύσεις αυτές σχετικά με την προετοιμασία για καταστροφές μας επιτρέπουν να μεταβούμε γρήγορα σε ζωντανή κάλυψη αμέσως μετά την ανίχνευση κάθε σεισμικής δόνησης.
Η προετοιμασία για καταστροφές στο ΝΗΚ δεν βασίζεται αποκλειστικά στις ειδοποιήσεις της JMA. Έχουμε θέσει σε λειτουργία και παρακολουθούμε βίντεο από 500 κάμερες ρομπότ τοποθετημένες σε μεγάλες πόλεις, σε παράκτιες περιοχές και γύρω από εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Αυτό μας επιτρέπει να έχουμε έναν αξιοθαύμαστο αριθμό ζωντανών εικόνων, όταν συμβαίνει μια καταστροφή. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του σεισμού, μία κάμερά μας απαθανάτισε ένα παλιρροϊκό κύμα, 30 λεπτά μετά την ανίχνευση της δόνησης (φαίνεται παρακάτω).
Μαζί με τις κάμερες, ο NHK χρησιμοποίησε αεροφωτογραφίες τραβηγμένες από ελικόπτερα, έτσι ώστε να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα του σεισμού και των παλιρροϊκών κυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι ήμαστε σε θέση να προβάλουμε ζωντανά, αξέχαστες εικόνες με τα κύματα να αφανίζουν σπίτια στο Sendai –μόλις μια ώρα μετά το σεισμό (όπως φαίνεται στην επόμενη σελίδα).
Μέχρι το 2014, θα έχουμε 15 ελικόπτερα που θα εδρεύουν σε 12 τοποθεσίες σε όλη την Ιαπωνία. Έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα να φτάνουμε, και να εκπέμπουμε από, οποιαδήποτε περιοχή της χώρας μέσα σε μια ώρα.
Ο ΝΗΚ κατέβαλε επίσης προσπάθεια, ώστε να διασκορπίσει την κάλυψη του σεισμού σε διαφορετικές πλατφόρμες. Οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές μεταδίδονταν ζωντανά σε πλατφόρμες όπως Ustream και ΝiconicoLive. Δεχτήκαμε καταιγισμό αιτήσεων από πολίτες οι οποίοι έψαχναν να βρουν πληροφορίες για την ασφάλεια των αγαπημένων τους προσώπων. Για να εξυπηρετήσει αιτήσεις σε αυτή την κλίμακα, ο NHK τοποθέτησε όποια πληροφορία είχε στο Google Person Finder, το οποίο «βοηθάει τους πολίτες να επανασυνδεθούν με φίλους και συγγενείς μετά από φυσικές και ανθρωπιστικές καταστροφές.»
Προσαρμογή και βελτίωση
Μετά τον σεισμό, στον ΝΗΚ προσαρμόσαμε τη σχετική με την κάλυψη καταστροφών προσέγγισή μας, ώστε να διορθώσουμε τα σημεία αδυναμίας μας και να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες ενέργειές μας. Παρακάτω παραθέτουμε τις πέντε καινούριες δράσεις που ξεκινήσαμε:
1 . Βελτιώσαμε την ενημέρωση για τις καταστροφές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να γίνει κατανοητή τόσο οπτικά όσο και ακουστικά. Οι παλαιότερες σχετικές με καταστροφές εκπομπές μας έδιναν βάση σε μια αποστασιοποιημένη προσέγγιση, αναφέροντας τα γεγονότα, δίνοντας βάση κυρίως στη διάδοση των λεπτομερειών ενός σεισμού (όπως το επίκεντρο, το αναμενόμενο ύψος τυχών παλιρροϊκών κυμάτων κ.λπ.). Σήμερα, ο εκφωνητής των ειδήσεων είναι έτοιμος, σε περίπτωση έκτατης ανάγκης, να καλέσει άμεσα τους τηλεθεατές να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Οι εκφωνητές τονίζουν, επίσης, την ανάγκη της ηρεμίας κατά την εκκένωση, έτσι ώστε να μην προκληθεί πανικός. Επιπροσθέτως, χρησιμοποιούμε μια οπτική ειδοποίηση η οποία μπορεί να εμφανιστεί όποτε υπάρχει ειδοποίηση για άμεση εκκένωση (δείτε παρακάτω). Έτσι, εξασφαλίζεται ότι οι πολίτες με προβλήματα ακοής θα λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες.
2 .Στον απόηχο του σεισμού του 2011, πολλά μέσα ενημέρωσης βασίζονταν σε δελτία τύπου από την κυβέρνηση και την εταιρεία ηλεκτροδότησης, ώστε να αναφέρουν την κατάσταση στους πυρηνικούς σταθμούς. Αυτό ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της περιορισμένης πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, και σήμαινε ότι δεν ήμαστε σε θέση να ελέγξουμε ανεξάρτητα τις πληροφορίες. Για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να παρουσιάσουμε επίσημες πληροφορίες σε ένα πιο ακριβές πλαίσιο, εκπαιδεύουμε πλέον τους δημοσιογράφους σε επιστημονικά και εξειδικευμένα θέματα. Αναζητούμε επίσης και παρουσιάζουμε τις απόψεις πολλών εμπειρογνωμόνων και μεταδίδουμε προβλέψεις για τις επιπτώσεις τυχόν σεισμών και ατυχημάτων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.
3 .Άνθρωποι σε περιοχές οι οποίες επλήγησαν από καταστροφές χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συνδεθούν με τον τοπικό Τύπο και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και μεταξύ τους. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δημοσιογράφοι μας χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεσματικά όταν καλύπτουν μια καταστροφή, ο NHK ανέπτυξε νέες οδηγίες που συνθέτουν το πρωτόκολλο αντιμετώπισης του περιεχομένου που δημιουργείται από τους χρήστες, όπως η συμπερίληψη προειδοποιήσεων που σχετίζονται με το επίπεδο τής επαλήθευσης που ήμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε στις εκάστοτε πληροφορίες. Οι οδηγίες περιλαμβάνουν επίσης συμβουλές αναγνώρισης εσφαλμένων πληροφοριών.
Επιπλέον, έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα "SocialListening" που έχει ως κύρια ασχολία την παρακολούθηση και την επαλήθευση των πληροφοριών από μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ομάδα (όπως φαίνεται παρακάτω) κάνει εκτεταμένη χρήση των Twitter Lists για τη δημιουργία εκ των προτέρων ενός δικτύου αξιόπιστων πηγών με σκοπό την καλύτερη παρακολούθηση και τον γρήγορο έλεγχο όταν συμβαίνει ένα γεγονός.
4 .Ο NHK ανέπτυξε τη δική του πλατφόρμα συγκέντρωσης περιεχομένου από χρήστες, το NHK ScoopBox. Η πλατφόρμα συγκεντρώνει τα προσωπικά στοιχεία και τη θέση κάθε χρήστη, πράγμα που καθιστά ευκολότερη την άμεση επικοινωνία και την επαλήθευση του περιεχομένου τους. Όταν ένας ανεμοστρόβιλος έπληξε την περιοχή Kanto τον Σεπτέμβριο του 2013, το ScoopBox μας έδωσε τη δυνατότητα να συγκεντρώσουμε και να επαληθεύσουμε 14 στοιχεία περιεχομένου χρηστών που χρησιμοποιήθηκαν στις εθνικές και τοπικές εκπομπές.
5 .Στον απόηχο του σεισμού, χάσαμε την εικόνα από διάφορες κάμερες-ρομπότ μας λόγω των διακοπών ρεύματος στις περιοχές που επλήγησαν από τα παλιρροϊκά κύματα. Λόγω του εύρους της ζημιάς, καθώς και τους περιορισμούς ασφαλείας στη Φουκουσίμα, τα πληρώματα του NHK δεν ήταν σε θέση να επαναφορτίσουν τις κάμερες. Για να αποφευχθεί αυτό στο μέλλον, ο NHK ανέπτυξε ένα σύστημα παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσής της με μεγαλύτερη ασφάλεια στις κάμερες-ρομπότ. (Ακολουθούν φωτογραφίες μιας κάμερας του NHK και των ηλιακών συλλεκτών που τη βοηθούν να διατηρείται σε λειτουργία.)