Logo Cover

Κεφάλαιο 5: Επιβεβαίωση βίντεο

Ο Malachy Browne είναι συντάκτης ειδήσεων για το Storyful, το πρώτο ειδησεογραφικό πρακτορείο στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Με έδρα το Δουβλίνο και με προσωπικό στην Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Storyful βοηθά τους πελάτες του να ανακαλύψουν, να επιβεβαιώσουν και να διανείμουν το πιο πολύτιμο περιεχόμενο που παράγεται από χρήστες σε πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων. Πριν από το Storyful, o Browne δημιούργησε το Politico.ie, μια ιρλανδική πολιτική ιστοσελίδα και αρχείο ειδήσεων. Ο ίδιος εργάσθηκε για το ιρλανδικό πολιτικό περιοδικό «Village» από το 2006 μέχρι το 2008 και ήταν συντάκτης στην ιστοσελίδα του περιοδικού, Village.ie. Στο παρελθόν ως προγραμματιστής, ο Browne πίστευε ακράδαντα στην καινοτομία των αιθουσών ειδήσεων και στην ικανότητα της τεχνολογίας να ενισχύσει τη δημοσιογραφία. Ο Browne είναι από το Broadford, County Limerick, και ζει στο Δουβλίνο. Διατηρεί λογαριασμό στο Twitter στο @malachybrowne.

Η σύγκλιση του προσιτού έξυπνου κινητού και της τεχνολογίας της κάμερας, η πρόσβαση στο διαδίκτυο από παντού και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για την έκρηξη στην κάλυψη των ειδήσεων με τη συμμετοχή των πολιτών. Υποπροϊόν αυτής είναι ένας τεράστιος όγκος βίντεο τα οποία αναρτώνται και διανέμονται κάθε λεπτό, κάθε ώρα.

Η επανάσταση στην τεχνολογία της πληροφορίας δεν έχει τελειώσει και ο όγκος του περιεχομένου που παράγεται από τους χρήστες και αξίζει να γίνει είδηση μόνο θα αυξάνεται. Οι δημοσιογράφοι έχουν μια νέα ευθύνη -να συγκεντρώνουν γρήγορα, να επαληθεύουν και να εξακριβώνουν τα δικαιώματα χρήσης του UGC. Οι παραδοσιακές αξίες της έρευνας ισχύουν, αλλά μια νέα σειρά ικανοτήτων απαιτείται για τα μέσα ενημέρωσης, όπως το βίντεο.

Η επαλήθευση βίντεο από μια άγνωστη πηγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί αρχικά να φαίνεται τρομακτική. Αλλά δεν είναι πυραυλική επιστήμη.

Εδώ είναι ό,τι χρειάζεστε για να κάνετε τη δουλειά: Προσήλωση στη διερεύνηση της ιστορίας πίσω από το περιεχόμενο, σε συνδυασμό με ένα υγιές επίπεδο σκεπτικισμού και εξοικείωση με την πληθώρα δωρεάν εργαλείων που μπορούν να σας βοηθήσουν για να εξακριβώσετε γεγονότα σχετικά με ένα βίντεο. Αυτό το κεφάλαιο θα σας βοηθήσει να εξοπλιστείτε και με τα τρία.

Ένα πρώτο σημείο που πρέπει να καταλάβετε σχετικά με την επαλήθευση βίντεο τα οποία παράγουν οι χρήστες είναι ότι εξαπλώνεται σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τρόπο που καθιστά απίθανο η έκδοση που βλέπετε για πρώτη φορά να είναι η πρωτότυπη. Τα βίντεο μπορεί να είναι μονταρισμένα, τμηματοποιημένα και αναδημοσιευμένα σε διαφορετικό πλαίσιο. Σημαντικά ίχνη από το αρχικό βίντεο μπορεί να εξαφανίζονται. Η δουλειά σας είναι να ανιχνεύσετε τα δεδομένα που υποστηρίζουν ή αρνούνται αυτό που το βίντεο ισχυρίζεται ότι δείχνει.

Όπως και με κάθε ιστορία, ξεκινήστε με τα βασικά ερωτήματα: ποιος, τι, πότε, πού και γιατί. Σε αυτό το πλαίσιο, τα μεταδεδομένα που σχετίζονται με ένα βίντεο μπορούν να βοηθήσουν στην απάντηση μερικών από αυτές τις ερωτήσεις με την παροχή λεπτομερειών σχετικά με την αρχική πηγή, την ημερομηνία και τον τόπο.

Ένας κανόνας, πάντως, είναι ότι ένα κομμάτι των αποδεικτικών στοιχείων από μόνο του δεν επαρκεί για να επαληθεύσει ένα βίντεο -συνήθως πρέπει να συγκεντρωθεί ένα σύνολο στοιχείων για να σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη εικόνα. Ετοιμαστείτε γι’ αυτή την άνοδο της αδρεναλίνης, όταν το παζλ σχηματίζεται.

Εδώ παρουσιάζεται ένας οδηγός βήμα-προς-βήμα για την επαλήθευση βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προέλευση

Ο προσδιορισμός της προέλευσης ενός βίντεο είναι το πρώτο βήμα. Μερικές φορές είναι προφανές ότι το βίντεο ανήκει στο λογαριασμό του Facebook ή του YouTube, στον οποίο το βρήκατε. Αλλά, όπως λεπτομερειακά περιγράφεται στο κεφάλαιο 3, πάντα ξεκινάτε από την υπόθεση ότι ένα βίντεο έχει «ξηλωθεί» ή αντιγραφεί.

Τα περισσότερα βίντεο παρουσιάζονται με μια περιγραφή, ετικέτα, σχόλιο ή κάποιο κομμάτι κειμένου αναγνώρισης. Εξάγετε χρήσιμες λέξεις-κλειδιά από αυτές τις πληροφορίες, για να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας. Ακρωνύμια, τοπωνύμια και άλλες αντωνυμίες είναι καλές λέξεις-κλειδιά. Αν η περιγραφή είναι σε ξένη γλώσσα, επικολλήστε το κείμενο στο Google Translate, για να αναδείξετε αυτές τις λέξεις-κλειδιά.

Αναζητήστε τα πρώτα βίντεο που αντιστοιχούν σε αυτές τις λέξεις-κλειδιά, χρησιμοποιώντας το φίλτρο ημερομηνίας, για να βάλετε σε σειρά τα αποτελέσματα. Στο YouTube, αναζητείστε ακριβώς κάτω από τη γραμμή αναζήτησης για το μενού "Φίλτρο" και επιλέξτε "Ημερομηνία Μεταφόρτωσης (Uploaddate)", όπως στην παρακάτω εικόνα. Το Vimeo, το YouKu και άλλες πλατφόρμες βίντεο έχουν παρόμοια φίλτρα. Περιηγηθείτε μέσα στα αποτελέσματα και συγκρίνετε τα εικονίδια των βίντεο, για να βρείτε την παλαιότερη έκδοση (τα εικονίδια των αρχικών και των «ξηλωμένων» βίντεο συνήθως ταιριάζουν).

Μια άλλη μέθοδος, για να βρείτε την παλαιότερη έκδοση του βίντεο, είναι να εκτελέσετε μια αναζήτηση του εικονιδίου (thumbnail) του βίντεο, χρησιμοποιώντας την Αναζήτηση Google Image ή το TinEye (όπως εξηγήσαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο). Αυτό μπορεί να προσδιορίσει την πρώτη στιγμή εμφάνισης των εικονιδίων βίντεο και των εικόνων. Το τι βοήθεια θα μας προσφέρουν αυτά τα εργαλεία εξαρτάται από την ποιότητα της εικόνας. Μια ισχυρή αντίθεση στο βίντεο και ένας διακριτικός συνδυασμός χρωμάτων βοηθάει.

Μόλις βρείτε την πηγή του βίντεο, επικοινωνήστε μαζί της για να ξεκινήσετε το επόμενο βήμα.

Επιβεβαιώστε την πηγή

Ήρθε η ώρα να εξετάσετε την πηγή με τον ίδιο τρόπο που θα αναζητούσατε για οποιαδήποτε παραδοσιακή πηγή πληροφοριών. Πράγματι, συχνά πολύ περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες σχετικά με μια διαδικτυακή πηγή από μια παραδοσιακή πληροφορία που φτάνει σε μας με ένα τηλεφώνημα, για παράδειγμα.

Τα διαδικτυακά προφίλ αφήνουν ένα ψηφιακό αποτύπωμα που μας επιτρέπει να εξετάσουμε την ιστορία και τη δραστηριότητα. Οι περισσότερες πλατφόρμες μας δίνουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με όσους κάνουν αναρτήσεις, πράγμα που είναι ένα ουσιαστικό βήμα. Τελικά, επιδιώκουμε να συνεργαστούμε με αυτόν που κάνει την ανάρτηση, να κάνουμε ερωτήσεις και να ικανοποιήσουμε τους εαυτούς μας ότι αυτός που έκανε την ανάρτηση γύρισε τα πλάνα.

Τα ερωτήματα αυτά είναι χρήσιμα όταν εξετάζουμε το ψηφιακό αποτύπωμα αυτού που έκανε την ανάρτηση:

  • Είμαστε εξοικειωμένοι με αυτόν τον λογαριασμό; Ήταν το ιστορικό του περιεχομένου και των αναφορών του κατόχου του λογαριασμού αξιόπιστο στο παρελθόν;
  • Πού έχει εγγραφεί αυτός ο λογαριασμός;
  • Πού είναι η βάση αυτού που έκανε την ανάρτηση, αν κρίνουμε από το ιστορικό του λογαριασμού;
  • Είναι οι περιγραφές των βίντεο συνεπείς και κυρίως, από μια συγκεκριμένη θέση; Έχουν τα βίντεο ημερομηνία;
  • Εάν τα βίντεο στο λογαριασμό χρησιμοποιούν ένα λογότυπο, είναι αυτό το λογότυπο συνεπές σε όλα τα βίντεο; Ταιριάζει με το avatar στο λογαριασμό του YouTube ή του Vimeo;
  • Μήπως αυτός που κάνει την ανάρτηση «ξηλώνει» βίντεο από ειδησεογραφικούς οργανισμούς και άλλους λογαριασμούς του YouTube ή αναρτά περιεχόμενο αποκλειστικά παραγόμενο από χρήστες;
  • Μήπως αυτός που κάνει την ανάρτηση γράφει στην αργκό ή σε διάλεκτο που είναι αναγνωρίσιμη στην αφήγηση του βίντεο;
  • Έχουν τα βίντεο σ’ αυτό το λογαριασμό σταθερή ποιότητα; (Στο YouTube, μεταβείτε στις "Ρυθμίσεις" και στη συνέχεια στην "Ποιότητα", για να διαπιστώσετε την καλύτερη διαθέσιμη ποιότητα).
  • Έχουν οι περιγραφές του βίντεο επεκτάσεις αρχείων όπως .AVI ή .MP4 στον τίτλο του βίντεο; Αυτό μπορεί να είναι ενδεικτικό του ότι το βίντεο φορτώθηκε κατευθείαν από μια συσκευή.
  • Μήπως η περιγραφή ενός βίντεο του YouTube γράφει: "Αναρτήθηκε μέσω του YouTube Capture"; Αυτό μπορεί να είναι ενδεικτικό του ότι το βίντεο γυρίστηκε από ένα έξυπνο κινητό.

Συγκεντρώνοντας τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, βοηθά στο να ζωγραφίσει κανείς μια εικόνα της πηγής, τη διαδικτυακή ιστορία της και το είδος του περιεχομένου που διανέμει. Από εκεί, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να συνδέσετε τη δραστηριότητα αυτού του λογαριασμού με οποιονδήποτε άλλο διαδικτυακό λογαριασμό που διατηρεί η πηγή. Παρακάτω είναι μερικές πρακτικές/ερωτήσεις για να κατευθύνουν τη διαδικασία αυτή

  • Αναζητείστε στο Twitter ή στο Facebook το μοναδικό κωδικό βίντεο –υπάρχουν συνδεδεμένοι λογαριασμοί εκεί; (Κάθε κομμάτι του UGC χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό κωδικό που εμφανίζεται στη διεύθυνση URL. Στο YouTube και το Facebook για παράδειγμα, ο κώδικας τοποθετείται μεταξύ "v =" και το επόμενο "&" στη διεύθυνση URL.)
  • Υπάρχουν άλλοι λογαριασμοί εκεί -Google Plus, ένα ιστολόγιο ή μια ιστοσελίδα– που αναφέρονται στο προφίλ του βίντεο ή είναι συνδεδεμένοι με αυτόν που έκανε την ανάρτηση;
  • Τι πληροφορίες περιέχουν οι συνδεδεμένοι λογαριασμοί που δείχνουν την πρόσφατη θέση, τη δραστηριότητα, την αξιοπιστία, τις προτιμήσεις ή την ημερήσια διάταξη του δικαιούχου του λογαριασμού;
  • Πόσο καιρό ήταν ενεργοί οι λογαριασμοί αυτοί; Πόσο ενεργοί είναι αυτοί;
  • Ποιοι είναι οι λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης που είναι συνδεδεμένοι, και τι μας λέει αυτό γι’ αυτόν που έκανε την ανάρτηση;
  • Μπορούμε να βρούμε “ποιος είναι” πληροφορίες για μια συνδεδεμένη ιστοσελίδα;
  • Αναφέρεται το πρόσωπο στους τοπικούς τηλεφωνικούς καταλόγους, στο Spokeo, στο Pipl.com ή στο WebMii ή στο LinkedIn;
  • Μήπως οι διαδικτυακοί κοινωνικοί κύκλοι της πηγής δείχνουν εγγύτητα προς αυτή την ιστορία/θέση;

Θέτοντας αυτές τις ερωτήσεις, και απαντώντας τες, μας δίνετε μια εντύπωση ως προς την αξιοπιστία του περιεχομένου μιας πηγής. Και, το σημαντικότερο, παρέχει ένα μέσο για να επικοινωνήσετε με αυτόν που έκανε την ανάρτηση, να αναζητήσετε περαιτέρω ερωτήσεις και οδηγίες σχετικά με το πώς το βίντεο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Κατά τη συνομιλία με την πηγή, να ρωτήσετε σίγουρα κάτι σχετικό με ορισμένες από τις πληροφορίες που συναντήσατε. Ταιριάζουν οι απαντήσεις; Αν η πηγή δεν είναι ειλικρινής μαζί σας σχετικά με τις πληροφορίες, τότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα καχύποπτοι με το περιεχόμενο.

Εντοπίστε το βίντεο

Αφού εντοπίσετε και εξετάσατε την πηγή, είναι η ώρα για να προσπαθήσετε να επαληθεύσετε το ίδιο το περιεχόμενο του βίντεο. Αυτό αρχίζει με την επιβεβαίωση ή τον εντοπισμό της θέσης του βίντεο.

Η επαλήθευση του πού γυρίστηκε ένα βίντεο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία που αυτό παρουσιάζει. Μια διακριτή οπτική ενός δρόμου, ένα κτίριο, μια εκκλησία, μια δενδροστοιχία, μια οροσειρά, ένας μιναρές ή μια γέφυρα είναι όλα καλά σημεία αναφοράς, για να συγκριθούν με δορυφορικές εικόνες και γαιοθετικές φωτογραφίες. Σε περίπτωση που ο φακός της κάμερας πέσει σε ένα όνομα επιχείρησης, αυτό μπορεί να αναφέρεται σε διαδικτυακές αγγελίες ή σε έναν τοπικό κατάλογο. Μια πινακίδα στον δρόμο θα μπορούσε να δώσει ενδείξεις για την ακριβή τοποθεσία. Πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων ή διαφημιστικές πινακίδες μπορεί να υποδεικνύουν επαρχιακές λεπτομέρειες. Το φως του ήλιου, οι σκιές και η προσέγγιση της ώρας, της ημέρας του γεγονότος μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα. Και εάν το βίντεο περιέχει διάλογο, οι προφορές ή οι διάλεκτοι πληρούν τις προϋποθέσεις που ισχυρίζεται ότι παρουσιάζει;

Το σημείο εκκίνησης και πάλι είναι να εξετάσετε κάθε κείμενο που συνοδεύει το βίντεο και στοιχεία μέσα στο βίντεο. Επικεντρωθείτε στην τοποθεσία, χρησιμοποιώντας τα Google Maps και προσπαθήστε να χαρτογραφήσετε τη θέση βίντεο. Αν είναι δυνατόν, κάντε ζουμ στο Street View, για να πάρετε τη γωνία της κάμερας. Αν το Street View δεν είναι διαθέσιμο, γυρίστε στο "Φωτογραφίες" στις επιλογές των Google Maps και ελέγξτε αν γεωγραφικά προσδιορισμένες φωτογραφίες ταιριάζουν με τη θέση του βίντεο. Γεωγραφικά προσδιορισμένες φωτογραφίες μπορούν επίσης να αναζητηθούν, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες προηγμένης αναζήτησης στο Flickr, στο Picasa και στο Twitter.

Αν το βίντεο είναι σε ξένη γλώσσα, τοποθετείστε το κείμενο στο Google Translate και προσδιορίστε το όνομα της τοποθεσίας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το Google Translate συχνά κάνει μεταφραστικά λάθη: για παράδειγμα, στην αραβική γλώσσα η Λατάκια της Συρίας μεταφράζεται λανθασμένα ως "Πρωτόπλασμα", η Νταράα ως "ασπίδα". Επίσης, να γνωρίζετε ότι διάφορες αγγλικές μεταφράσεις αραβικών αποδίδουν τα ονόματα διαφορετικά: Jidda ή Jiddah, για παράδειγμα. Παίρνοντας το αραβικό κείμενο για αυτά τα μέρη και τοποθετώντας το στο Google Maps, θα βρούμε το δρόμο μας προς την πόλη. Η παρακάτω εικόνα δείχνει αναζητήσεις στο Google Translate και στο Google Maps.



Όταν μεταφράζετε, χρησιμοποιείστε τις διαθέσιμες γλωσσικές δεξιότητες μεταξύ των συναδέλφων και των επαφών σας. Το να μεταφράσει κάποιος ιαπωνικούς χαρακτήρες στα κορεατικά ή τα μανδαρίνικα δίνει μια πιο ακριβή μετάφραση από ό,τι από τα ιαπωνικά στα αγγλικά. Έτσι, εάν έχετε έναν στην ομάδα έναν συνεργάτη που να μιλάει κορεατικά ή τη διάλεκτο των Μανδαρίνων ή μπορείτε να βρείτε έναν γρήγορα, ζητήστε του να κάνει τις μεταφράσεις για εσάς.

Η Wikimapia είναι μία crowdsourced έκδοση των Google Maps, στην οποία κτίρια, προάστια, στρατιωτικές θέσεις και άλλα σημεία ενδιαφέροντος αναφέρονται και περιγράφονται. Αυτό είναι χρήσιμο, για να έχετε το πλαίσιο για μια περιοχή και να εντοπίζετε θέσεις, εντούτοις η πληροφορία αυτή θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες πληροφορίες, καθώς είναι δυνατόν να συναντήσετε λάθη ή εσκεμμένα παραπλανητικές πληροφορίες.

Ένα παράδειγμα για το πώς η Wikimapia μπορεί να είναι χρήσιμη, συνέβη όταν μια μέρα "πολιτικής ανυπακοής" πραγματοποιήθηκε στο PortSaid της Αιγύπτου, τον Φεβρουάριο του 2013. Οι διαδηλωτές βιντεοσκοπήθηκαν από την Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου του PortSaid, σύμφωνα με κάποιον που έκανε ανάρτηση στο YouTube. Η θέα του δρόμου ήταν δύσκολο να εντοπιστεί στο Google Maps ανάμεσα στους στενούς δρόμους του PortSaid. Παρ’ όλα αυτά, η Παιδαγωγική Σχολή φέρει ετικέτα στο Wikimapia∙ έτσι, βρίσκοντας και εξετάζοντας την εν λόγω Παιδαγωγική Σχολή ως σημείο αναφοράς, επιβεβαιώθηκε η θέση της διαδήλωσης, όπως φαίνεται στην επόμενη σελίδα.

Το Google Earth είναι ένα άλλο χρήσιμο εργαλείο, υπό την έννοια ότι παρέχει ένα ιστορικό των δορυφορικών εικόνων. Αυτό είναι χρήσιμο, όταν εξετάζονται παλαιότερα βίντεο, όπου το έδαφος μπορεί να έχει αλλάξει.

Η προβολή εδάφους του Google Earth είναι επίσης πολύτιμη όταν εξετάζονται το έδαφος και οι σχετικές διαστάσεις των κτιρίων. Πρόσφατα, όταν η ομάδα στο Storyful εξέταζε ένα βίντεο ως αποδεικτικό στοιχείο που υποστήριζε μια αναφορά ισραηλινής επίθεσης στη Συρία, η άποψη από το Google Earth Terrain των βουνών βόρεια της Δαμασκού επιβεβαίωσε τη θέση του χρήστη που έκανε την ανάρτηση στο YouTube, όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω σύγκριση.



Επιβεβαιώστε την ημερομηνία

Η επιβεβαίωση της ημερομηνίας των βίντεο που αναρτώνται από μια προγραμματισμένη εκδήλωση, όπως μια διαδήλωση ή πολιτική καμπάνια, είναι γενικά απλή. Άλλα βίντεο του ίδιου γεγονότος είναι πιθανό να υπάρχουν μέσω αναφορών ειδήσεων και επιβεβαιωτικές εικόνες συνήθως μοιράζονται σε Twitter, Facebook, Instagram και άλλες ιστοσελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ψάχνοντας αυτές τις πλατφόρμες με σχετικές λέξεις-κλειδιά και hashtags, είναι συνήθως αρκετό, για να ανακαλύψετε υποστηρικτικά αποδεικτικά στοιχεία, όπως διακριτά κτίρια ή έπιπλα δρόμου, πινακίδες ή καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο, για πιο σκοτεινά βίντεο, η ημερομηνία είναι γενικά το πιο δύσκολο κομμάτι των μεταδεδομένων προς επαλήθευση. Τα βίντεο του YouTube είναι χαρακτηρισμένα χρονικά με βάση τη ζώνη ώρας Ειρηνικού από τη στιγμή που αρχίζει η ανάρτηση. Αυτό οδήγησε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας να αμφισβητεί βίντεο που απεικονίζουν επίθεση με χημικά όπλα στην Ghouta κοντά στη Δαμασκό: Τα βίντεο είχαν αναρτηθεί τις πρώτες ώρες της 21ης Αυγούστου, και ως εκ τούτου, χρονολογούνται στο YouTube ως 20 Αυγούστου. Η άγνοια αυτού από το Υπουργείο Εξωτερικών οδήγησε το ίδιο και άλλους να υποστηρίξουν ότι τα βίντεο οργανώθηκαν και αναρτήθηκαν πριν από την αναφερόμενη ώρα της επίθεσης.

Μετεωρολογικά δελτία από μόνα τους δεν επαρκούν για να επαληθεύσουν ημερομηνίες, αλλά βοηθούν. Όπως έχει ήδη λεπτομερώς αναφερθεί, η Wolfram Alpha παρέχει πληροφορίες για τον καιρό σε μια θέση για μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Αφού η Rita Krill ανάρτησε αυτό που προέβαλε ως καταπληκτικό βίντεο ενός κεραυνού που χτύπησε στην πίσω αυλή της στη Φλόριντα στις 5 Οκτωβρίου, 2012, η Wolfram Alpha έδειξε ότι υπήρχαν καταιγίδες στην περιοχή. Και η αναζήτηση στο Twitter για Νάπολη, Φλόριντα, στην ημερομηνία αυτή έδειξε μια τοπική μετεωρολόγο να ζητά από όσους την ακολουθούσαν για εικόνες των σύννεφων της καταιγίδας στη Νάπολη. Παρακάτω παρουσιάζεται μια εικόνα της αναζήτησης της Wolfram Alpha και το tweet.



Τελικοί έλεγχοι: Τι δείχνει το βίντεο;

Τώρα ήρθε η ώρα να συγκεντρώσετε όλα τα δεδομένα σας και να προβείτε στις προφανείς ερωτήσεις: Είναι λογικό το βίντεο δεδομένου του πλαισίου εντός του οποίου γυρίστηκε; Υπάρχει κάτι που διεγείρει το δημοσιογραφικό μου ένστικτο; Υπάρχει κάτι που να φαίνεται εκτός τόπου; Δείχνουν οι ενδείξεις ότι δεν είναι γνήσιο; Υπάρχει οτιδήποτε στις λεπτομέρειες της πηγής ή στις απαντήσεις σε ερωτήσεις μου που δεν στέκεται; Θυμηθείτε, η υπόθεσή σας είναι ότι το βίντεο είναι ψεύτικο. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ή απορρίπτουν αυτή την υπόθεση;

Όταν πρόκειται για βίντεο, έχετε κατά νου ότι περίτεχνες φάρσες υπήρξαν και εξακολουθούν να παίζονται. Καναδοί φοιτητές φαλκίδευσαν ανήθικα ένα βίντεο αετού, ορμώντας προς τα κάτω σε ένα πάρκο στο Μόντρεαλ και αρπάζοντας ένα μωρό.Αυτό καταρρίφθηκε με την κατάτμηση της εικόνας σε μεμονωμένα καρέ και επισημαίνοντας ότι η σκιά του αετού έλειπε σε κάποια καρέ. (Πιο τεχνικά καταρτισμένοι χρήστες χρησιμοποιούν το λογισμικό επεξεργασίας βίντεο, όπως το ελεύθερο VLC media player ή το δωρεάν Avidemux video editor, ή το εμπορικό λογισμικό Vegas Pro για να χωρίσουν ένα βίντεο στα συστατικά καρέ του αν έχουν αμφιβολίες για την κατασκευή του.



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.