Logo Cover

Μελέτη Περίπτωσης: Επιβεβαιώνοντας την τοποθεσία και το περιεχόμενο ενός βίντεο

Ο Christoph Koettl είναι διαχειριστής αντιμετώπισης κρίσεων έκτακτης ανάγκης στη Διεθνή Αμνηστεία των Η.Π.Α. Ειδικεύεται στη χρήση δορυφορικών εικόνων, τεχνολογίας κινητών επικοινωνιών και «citizen media» για την έρευνα και υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξειδικεύεται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ανάλυση συγκρούσεων, χαρτογράφηση κρίσεων και επικύρωση βίντεο, και είναι τακτικός ομιλητής για την τεχνολογία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του SXSW 2014. Ο ίδιος έχει καταθέσει για τα εγκλήματα πολέμου στη Σρι Λάνκα στο Κογκρέσο των Η.Π.Α. Πολυάριθμα εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των AP, BBC, CNN, AlJazeera και Reuters, καλύπτουν τη δουλειά του τακτικά. Διατηρεί λογαριασμό στο Twitter στο @ckoettl.

Κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων στο Κάιρο τον Αύγουστο του 2013 εμφανίστηκε ένα συγκεκριμένο βίντεο στο YouTube το οποίο έλαβε μεγάλης προσοχής από τα μέσα ενημέρωσης. (Το πρωτότυπο βίντεο στη συνέχεια αφαιρέθηκε από το YouTube, αλλά είναι ακόμα προσβάσιμο από εδώ). Η ευρέως χρησιμοποιημένη περιγραφή για αυτό το βίντεο, η οποία για παράδειγμα εμφανίστηκε ως τίτλος σε ανάρτηση στο ιστολόγιο της Washington Post ήταν ότι διαδηλωτές είχαν σπρώξει αυτοκίνητο της αστυνομίας πάνω από μία γέφυρα στο Κάιρο.

Η βίαιη συμπεριφορά που έδειξαν οι διαδηλωτές είναι φυσικά σημαντική, όταν διερευνάται δυσανάλογη χρήση βίας από την αστυνομία από τη Διεθνή Αμνηστεία. Επίσης, δουλεύουμε ώστε να ελέγξουμε το βίντεο ως μέρος του προσδιορισμού κατά πόσον σημειώθηκαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, το βίντεο αντιπροσωπεύει σημαντικό υλικό το οποίο χρειάζεται προσεκτική εξέταση.

Αυτό που ξεχωρίζει από το βίντεο, σε αντίθεση με την περιγραφή που επέφερε τον τίτλο στη Washington Post, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν οι διαδηλωτές να σπρώχνουν το αυτοκίνητο από τη γέφυρα. Απαιτούσε σαφώς μια πιο προσεκτική ματιά. Παρακάτω περιγράφονται οι κινήσεις που έκανα για να αξιολογήσω το περιεχόμενο του βίντεο και να καθορίσω την ακριβή τοποθεσία του συμβάντος:

Ένα από τα πρώτα βήματα κατά την επικύρωση του βίντεο που προέρχεται από πολίτες είναι η αναζήτηση για άλλο περιεχόμενο που να δείχνει το ίδιο περιστατικό. Φυσικά, έκανα αναζήτηση στο YouTube καθώς και στο dashboard του Storyful (μια υπηρεσία επί πληρωμή) και στην υπηρεσία Open News Room του Storyful, ώστε να βρω επιπλέον υλικό βίντεο. (Όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο, μπόρεσα να φιλτράρω τις αναζητήσεις μου στο YouTube, χρησιμοποιώντας την ημερομηνία δημοσίευσης, για να περιορίσω τον αριθμό των αποτελεσμάτων.) Χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία, βρήκα ένα δεύτερο βίντεο το οποίο γυρίστηκε από διαφορετική γωνία. Φαίνεται το πλάνο κοντινό και από ψηλά, και έτσι έχει μια πολύ καλή άποψη από όλη τη σκηνή. Το επιπλέον απόσπασμα δείχνει ότι κανείς στην πραγματικότητα δεν σπρώχνει το αυτοκίνητο της αστυνομίας από τη γέφυρα. Μάλλον, το αυτοκίνητο φαίνεται να συγκρούστηκε με άλλο όχημα, με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει προς τα πίσω και να πέσει από τη γέφυρα. Το δεύτερο βίντεο επιβεβαιώνει ότι το περιστατικό ήταν πραγματικό, αλλά αποκαλύπτει επίσης ότι η περιγραφή (και ο τίτλος) είναι ανακριβής.

Με τη νέα οπτική που παρέχει το δεύτερο βίντεο, έγινε ευκολότερο να βρω την ακριβή τοποθεσία του περιστατικού. Το άρθρο από τη WashingtonPost ορίζει την «6th of October Bridge» ως τοποθεσία του βίντεο. Αυτό είναι αρκετό για να ξεκινήσω, καθώς η γέφυρα είναι εύκολο να βρεθεί από διαδικτυακούς χάρτες. Ωστόσο, η γέφυρα είναι στην πραγματικότητα ένας πολύ μεγάλος δρόμος ο οποίος διασχίζει μεγάλα τμήματα της πόλης. Αυτό έκανε πιο δύσκολο το να βρεθεί η ακριβής τοποθεσία.

Καθώς επανεξέτασα προσεκτικά το δεύτερο βίντεο, ξεχώρισε ένα σημαντικό σημείο: ένα αθλητικό στάδιο. Εντοπίζοντας τη «6th of October Bridge» με το Google Earth, μπόρεσα να εντοπίσω δύο γήπεδα τα οποία βρίσκονται κοντά με τη γέφυρα. Περιστρέφοντας την εικόνα στο Google Earth για να βρω την πιθανή τοποθεσία και γραμμή θέασης του ατόμου που έκανε την καταγραφή του βίντεο, βρήκα μία θέση η οποία ταίριαζε με δεύτερο γήπεδο. Αφού επιβεβαίωσα τη γενική θέση, τότε ήταν εύκολο να εντοπίσω τα πολυώροφα κτίρια με θέα το περιστατικό. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο χαρτογράφησης στο Google Earth Pro, δημιούργησα μια απλή επισκόπηση του χάρτη, που απεικόνιζε τη θέση των δύο βίντεο, την περιοχή που φαινόταν και τα σχετικά διακριτά σημεία (landmarks):

Συντεταγμένες του αρχικού βίντεο: 30.058807, 31.303089

Τελικά, δύο ακόμα χαρακτηριστικά επιβεβαίωσαν την τοποθεσία: Ένας πύργος ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων που φαινόταν στο παρασκήνιο του βίντεο, ο οποίος ήταν επίσης ορατός από τις δορυφορικές εικόνες. Επιπλέον, ενεργοποίησα τη λειτουργία Panoramio στο Google Earth για να ελέγξω για φωτογραφίες από χρήστες. Η λειτουργία Panoramio περιέχει φωτογραφίες από χρήστες με γεωαναφορά, οι οποίες παρέχουν θέαση από το έδαφος, και έτσι μεγαλύτερο επίπεδο λεπτομέρειας. Υπάρχουν επίσης αρκετές φωτογραφίες κάτω απο τη γέφυρα όπου το αυτοκίνητο προσγειώθηκε, και οι πυλώνες της γέφυρας όπως φαίνεται στο βίντεο ταιριάζουν απόλυτα.

Χάρη σε ένα συνδυασμό αναζητήσεων από βίντεο, το Google Earth και το Google Maps, μπόρεσα σύντομα να διαπιστώσω από πού γυρίστηκε το βίντεο και επίσης να «καταρρίψω» μια λανθασμένη περιγραφή που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τους διαδηλωτές στο Κάιρο.

Στο τέλος, μετά από την εμφάνιση της αληθινής ιστορίας όπου ήταν σαφές το γιατί έπεσε το αυτοκίνητο της αστυνομίας από τη γέφυρα, η Washington Post επανήλθε με δεύτερη ανάρτηση και διόρθωση.



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.