Logo Cover

Μελέτη Περίπτωσης 4.1: Επιβεβαίωση παράξενης μπάλας παραλίας κατά τη διάρκεια μιας θύελλας

Η Philippa Law και η Caroline Bannock ηγούνται του GuardianWitness, μιας ανοιχτής πλατφόρμας δημοσιογραφίας της Guardian, όπου οι αναγνώστες μοιράζονται τα βίντεο, τις εικόνες και τις ιστορίες τους. Η Bannock στο παρελθόν ήταν ανώτερη παραγωγός ειδήσεων και ενεργός ανταποκριτής στο εξωτερικό για τις Ειδήσεις του Channel 4. Διατηρεί λογαριασμό στο Twitter στο @carlanine. Η Law ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός στο BBC και έχει διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στη συμμετοχή του κοινού των μέσων ενημέρωσης σε γλώσσες μειονοτήτων. Διατηρεί λογαριασμό στο Twitter στο @philonski.

Άνεμοι με δύναμη καταιγίδας και βροχοπτώσεις έφεραν πλημμύρες και διακοπές ρεύματος στα νότια του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο του 2013. Το γεγονός αυτό επηρέασε πολλούς ανθρώπους, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί και να εμπλουτιστεί η κάλυψη της Guardian. Ζητήσαμε από τους αναγνώστες μας να μοιραστούν τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τις ιστορίες της ταλαιπωρίας τους μέσω της πλατφόρμας μας για περιεχόμενο παραγόμενο από τους χρήστες, του Guardian Witness.

Μεταξύ των συνεργασιών που λάβαμε ήταν μια παράξενη φωτογραφία στην οποία φαινόταν να υπάρχει μια γιγαντιαία πολύχρωμη μπάλα παραλίας, ύψους τουλάχιστον δύο φορές το ύψος ενός διώροφου λεωφορείου, στην έξοδο του κυκλικού κόμβου της Old Street στο Λονδίνο. Ήταν μία από εκείνες τις εικόνες που προκαλούν αμέσως το ερώτημα, "Είναι αυτό πάρα πολύ καλό για να είναι αληθινό;" Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι θα μπορούσε να είναι φάρσα.

Ξεκινήσαμε την επαλήθευση της φωτογραφίας του χρήστη, ελέγχοντάς την μέσω της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας του Google και του TinEye, για να επαληθεύσουμε ότι η εικόνα δεν ήταν δανεισμένη από άλλο δικτυακό τόπο. Οι χρήστες συχνά προσπαθούν να μας δείξουν ένα γεγονός για είδηση με την αποστολή εικόνων που έχουν δημοσιευθεί σε άλλους δικτυακούς τόπους ειδήσεων ή έχουν μοιραστεί στο Twitter και το Facebook. Έτσι, μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας είναι πάντα ο πρώτος έλεγχος που κάνουμε.

Στην περίπτωση της τεράστιας φουσκωτής μπάλας, η Google δεν έδωσε αποτελέσματα –γεγονός το οποίο δήλωνε ότι η φωτογραφία είτε ήταν πρωτότυπη είτε πολύ πρόσφατη και δεν είχε αξιοποιηθεί από κάποιον άλλο οργανισμό ειδήσεων- μέχρι στιγμής. Το καλό υλικό δημοσιεύεται πολύ γρήγορα!

Το πιο σημαντικό εργαλείο επαλήθευσης που έχουμε είναι μια άμεση συνομιλία με τον χρήστη. Κάθε ένας που συμβάλλει στην Guardian Witness πρέπει να δηλώσει μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτή είναι σωστή. Γι’ αυτό και έστειλα email στον εν λόγω χρήστη, για να προσπαθήσει να έρθει σε επαφή. Εν τω μεταξύ, εμείς συνεχίσαμε τους ελέγχους επαλήθευσης.

Συνήθως θα ελέγχαμε το πού είχε ληφθεί μια φωτογραφία συγκρίνοντάς την με εικόνες της Google Street View, αλλά, καθώς η ομάδα μας είναι εξοικειωμένη με την περιοχή της Old Street, αναγνωρίσαμε τη θέα στη φωτογραφία και αισθανθήκαμε αρκετά βέβαιοι ότι η εικόνα είχε παρθεί εκεί. Παρόλο που γνωρίζαμε την περιοχή, δεν θυμόμασταν να έχουμε δει μια γιγαντιαία μπάλα παραλίας –έτσι, ψάξαμε στο διαδίκτυο για προηγούμενες αποδείξεις. Βρήκαμε ότι είχε προηγουμένως δεθεί στην κορυφή ενός κτιρίου σε κοντινή απόσταση. Αυτό το εύρημα σήμαινε ότι η εικόνα έμοιαζε λιγότερο σαν φάρσα από ό,τι όταν είχε εμφανιστεί την πρώτη φορά.

Ελέγξαμε στο Twitter για αναφορές στην μπάλα παραλίας εκείνο το πρωί και ήμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι είχαν υπάρξει και άλλες θεάσεις γύρω από τον χρόνο που ο χρήστης ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει τη φωτογραφία. Η αναζήτησή μας στο Twitter αποκάλυψε επίσης μια μεταγενέστερη φωτογραφία, η οποία λήφθηκε από άλλο χρήστη, αφού η μπάλα είχε ξεφουσκώσει.

Τέλος, ο χρήστης ήρθε σε επαφή μαζί μας και, μιλώντας με τον ίδιο στο τηλέφωνο, ήμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι τράβηξε τη φωτογραφία ο ίδιος.

Έχοντας κάνει όλα αυτά τα βήματα, για να επαληθεύσουμε την εικόνα, ήμαστε ευτυχείς ότι η ιστορία άντεξε στον λεπτομερή έλεγχο. Η συναρπαστική εικόνα μιας μπάλας παραλίας-δραπέτη στη βροχή δημοσιεύθηκε στο live-blog της Guardian και μοιράστηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.