Κεφάλαιο 8: Προετοιμάζοντας την κάλυψη καταστροφών
Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν παραδοσιακά δύο σχετικούς με την πληροφόρηση ρόλους κατά τη διάρκεια μιας έκτατης ανάγκης. Ο πρώτος είναι να προσφέρουν στους ανθρώπους τις πληροφορίες που χρειάζονται, ώστε να ανταποκριθούν στο συμβάν. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να είναι ξεκάθαρες και σαφείς και να παρέχονται έγκαιρα. Συχνά οι εν λόγω πληροφορίες παρέχονται απευθείας από τις κυβερνητικές αρχές, το στρατό, την πυροσβεστική υπηρεσία ή από άλλες επίσημες πηγές.
Ο δεύτερος ρόλος είναι η πρακτική που ακολουθεί (ή θα έπρεπε να ακολουθεί) κάθε πρακτορείο ειδήσεων καθημερινά: να μεταδίδει κρίσιμες πληροφορίες δίκαια και χωρίς προκαταλήψεις.
Στις μέρες μας, υπάρχει και ένας τρίτος ρόλος. Οι σημερινοί πολίτες συχνά μαθαίνουν για την απειλή μιας έκτατης ανάγκης πρώτα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντί να είναι οι πρώτοι που θα ενημερώσουν το κοινό για μια κατάσταση έκτατης ανάγκης, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και οι υπόλοιποι οργανισμοί βρίσκονται συχνά στη θέση της κρίσιμης δεύτερης πηγής επαλήθευσης, ενός φίλτρου που διαχωρίζει το σήμα από το θόρυβο και τις φήμες.
Η προετοιμασία είναι το κλειδί στη μετάδοση ακριβών πληροφοριών στους πολίτες που τις χρειάζονται και στη διασφάλιση ότι δεν διασπείρουν κατά λάθος εσφαλμένες πληροφορίες.
Τι μπορεί κανείς να κάνει για να εξασφαλίσει τη μετάδοση των απαιτούμενων πληροφοριών για την ασφάλεια των πολιτών και τη λειτουργία του ως έμπιστη πηγή σε περιόδους χάους και σύγχυσης; Στο κεφάλαιο αυτό θα δούμε κάποιους απλούς τρόπους προετοιμασίας, δικής σας και των συναδέλφων σας για τη μετάδοση ποιοτικών και έγκαιρων πληροφοριών κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης.
Στοιχεία Προετοιμασίας
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσετε είναι τι πληροφοριακό ρόλο πρόκειται να παίξει ο οργανισμός σας. Πρόκειται να μεταδίδετε τα γεγονότα ή/και να βοηθήσετε την κοινότητα, εκπέμποντας προειδοποιήσεις και επίκαιρες συμβουλές; Η Αυστραλιανή Ειδησεογραφική Βιομηχανία διαχωρίζει τους δύο ρόλους. Το ειδησεογραφικό μας γραφείο μεταδίδει τα γεγονότα και τα προγράμματά μας στο LocalRadio και ως ένα βαθμό το 24ωρο κανάλι των ειδήσεών μας, News24, εκπέμπει πρωταρχικά επίσημες προειδοποιήσεις και συμβουλές και δευτερευόντως μεταδίδει τα γεγονότα.
Η πολιτική του ABC αναφέρει ότι οι εκπομπές έκτατης ανάγκης συντίθενται από τη μετάδοση επίσημων προειδοποιήσεων σχετικών με το γεγονός έκτατης ανάγκης, και τη μετάδοση πληροφοριών που προέρχονται από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνημάτων ακροατών και συλλογή δημοσιεύσεων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πολιτική μας δεν ισχύει για «Το προσωπικό και τους συνεργάτες του Τμήματος Ειδήσεων του ABC, η μετάδοση γεγονότων έκτατης ανάγκης των οποίων εξαιρείται.»
Τοπικές πληροφορίες
Έχοντας ορίσει τον ρόλο (ή τους ρόλους) σας, το επόμενο βήμα είναι η παροχή στους ανθρώπους σας των απαιτούμενων πληροφοριών για την ταχεία ανταπόκρισή τους και την κατανόηση των επιπτώσεων μιας ενδεχόμενης απειλής. Αυτό σημαίνει την ανάλυση των ειδών των καταστάσεων έκτατης ανάγκης που είναι πιθανόν να συμβούν στην περιοχή σας και την προετοιμασία για αυτές.
Μερικές ερωτήσεις για να εξετάσετε:
- Ποιες είναι οι πιο κοινές και πιθανές φυσικές καταστροφές που πλήττουν την περιοχή σας;
- Τι είδους εγκλήματα ή καταστάσεις έκτατης ανάγκης τείνουν να συμβαίνουν;
- Ποιες είναι οι κυριότερες κατασκευές στην περιοχή σας (αυτοκινητόδρομοι, γέφυρες κ.λπ.);
- Υπάρχουν ευαίσθητες κυβερνητικές αρχές ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους;
- Ποιοι είναι οι επικίνδυνοι δρόμοι ή άλλα στοιχεία υποδομών τα οποία αποτελούν συχνά πεδίο εμφάνισης γεγονότων έκτακτης ανάγκης;
- Ποιες γειτονιές/περιοχές αποτελούν έδρα συμμοριών, επαναστατικών ομάδων κ.λπ;
Τώρα που έχετε εντοπίσει μερικές από τις πιο πιθανές καταστάσεις, ξεκινήστε να καταστρώνετε μια λίστα με πηγές εξουσίας –τόσο επίσημες όσο και ανεπίσημες– που θα έχουν χρήσιμες, κρίσιμες πληροφορίες.
Η λίστα περιλαμβάνει τους πρώτους ανταποκριτές (έχουν λογαριασμό στο Twitter; στο Facebook; Μπορείτε να καταρτίσετε μια λίστα με τα στοιχεία τους, ώστε να την έχετε έτοιμη;), αλλά και τοπικούς ειδήμονες σε Πανεπιστήμια, Μ.Κ.Ο. και κυβερνητικά γραφεία και τους επικεφαλής επικοινωνίας από σημαντικές αρχές, εταιρείες και άλλους οργανισμούς.
Συλλέξτε τηλεφωνικούς αριθμούς, λογαριασμούς Twitter, σελίδες του Facebook και τοποθετήστε τα όλα σε μια κεντρική, προσβάσιμη μορφή, είτε πρόκειται για μια κοινή βάση δεδομένων, ένα υπολογιστικό φύλλο ή άλλα μέσα. Οργανώστε τις επαφές σας σύμφωνα με το είδος της κατάστασης στην οποία πρόκειται να φανούν πιο χρήσιμες.
Οικοδομώντας σχέσεις
Κάθε δημοσιογράφος και εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση χρειάζεται επαφές. Όμως, δεν γίνεται λόγος μόνο για τους τηλεφωνικούς αριθμούς και τις υπόλοιπες πληροφορίες -αλλά για τις προσωπικές σχέσεις. Έμπιστες πηγές που γνωρίζετε ότι μπορείτε να τις καλέσετε για ποιοτικές πληροφορίες. Πηγές που σας εμπιστεύονται.
Η εμπιστοσύνη αυτή δεν πρόκειται να αναπτυχθεί αυτόματα κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης.
Είναι αναγκαίο να δράσετε εκ των προτέρων. Αν είναι δυνατόν, συναντήστε τις πηγές σας από κοντά. Προσκαλέστε τες να δουν το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το γραφείο ή τις εγκαταστάσεις σας. Δείξτε τες τι κάνετε με τις πληροφορίες που παρέχουν. Εξηγήστε τες πώς θα τις βοηθάτε να μεταδώσουν το μήνυμά τους σε ανθρώπους που το χρειάζονται. Βρείτε χρόνο να τις επισκεφτείτε και να δείτε πώς ενεργούν κατά τη διάρκεια μιας έκτατης ανάγκης. Κατανοήστε τις διαδικασίες τους και τις ανησυχίες τους. Η προσωπική γνωριμία θα σας βοηθήσει να λάβετε προτεραιότητα, όταν οι πηγές θα είναι απασχολημένες με πολλαπλές αιτήσεις.
Ομοίως με τις σχέσεις σας με πρόσωπα-κλειδιά στις υπηρεσίες διαχείρισης έκτακτων αναγκών και σε άλλους οργανισμούς και αρχές, εξετάστε και τη σχέση σας με το κοινό σας.
Γνωρίζουν ότι θα τους παρέχετε έγκαιρη πληροφόρηση; Γνωρίζουν πότε είναι πιθανόν να δουν ή να ακούσουν πληροφορίες; Γνωρίζουν τι υπηρεσίες παρέχετε –ή δεν παρέχετε– κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης;
Για τα ειδησεογραφικά γραφεία, οι ιστορίες προετοιμασίας είναι ένας τρόπος να μεταδώσετε το μήνυμα ότι θα είστε μια πηγή πληροφοριών που θα τα βοηθήσει. Για παράδειγμα, στο ABC δημοσιεύουμε αναφορές προσφέροντας μια εικόνα της επερχόμενης περιόδου πυρκαγιών, καθώς και οδηγίες ετοιμασίας ειδών έκτακτης ανάγκης. Τέτοιου είδους περιεχόμενο μπορεί να προσφέρεται από ειδησεογραφικά πρακτορεία, αρχές πρώτων βοηθειών και άλλους οργανισμούς, και βοηθάει στην προετοιμασία του εδάφους για το πώς μπορείτε να φανείτε χρήσιμοι στο κοινό.
Είναι επίσης σημαντικό να δημιουργείστε ροή πληροφοριών και προς την ανάστροφη κατεύθυνση. Το κοινό και η κοινότητά σας θα είναι μια πολύτιμη και σημαντική πηγή πληροφοριών για εσάς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ενθαρρύνετε το κοινό σας να καλεί, να στέλνει email ή γραπτά μηνύματα με πληροφορίες. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με δελτία κίνησης, φωτογραφίες σχετικές με τον καιρό και άλλες πληροφορίες.
Εκπαιδεύοντας το προσωπικό
Στο ABC ξεκινάμε με ένα Σχέδιο Εκπομπών Έκτακτης Ανάγκης. Σε αυτό παρέχονται ξεκάθαρες πληροφορίες για το πώς να διαχειριστείτε επίσημες προειδοποιήσεις σε απευθείας μετάδοση, καθώς και πληροφορίες σχετικές με χάρτες κάλυψης μεταδόσεων, ώστε να διασφαλιστεί η μετάδοση των προειδοποιήσεων στους πολίτες που επηρεάζονται.
Στο σχέδιό μας, έχουμε επίσης πληροφορίες που οι κύριοι εκφωνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά τη μετάδοση, για να βοηθήσουν τους πολίτες. Οι πληροφορίες προέρχονται από διάφορες αρχές διαχείρισης έκτακτων αναγκών. Για παράδειγμα: «Γεμίστε την μπανιέρα σας με νερό, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για την κατάσβεση τοπικών πυρκαγιών εάν η πίεση του νερού πέσει,» ή «Κλείστε καλά όλα τα παράθυρα σε περίπτωση κυκλώνα. Καλύψτε ή δέστε με ταινία όλα τα εκτεθειμένα παράθυρα.»
Μέρος της προετοιμασίας σας θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης τη συγκέντρωση συμβουλών που μπορούν να διοχετευτούν στο κοινό, όταν χτυπήσει μια καταστροφή. Αυτές μπορούν να συγκεντρωθούν επικοινωνώντας με τις πηγές σας εκ των προτέρων.
Διασφαλίστε τη δημιουργία εσωτερικών διεργασιών που απαιτούν την επικοινωνία με τις πηγές σας, για να εξασφαλίσετε ότι οι πληροφορίες σας είναι επίκαιρες. Η επικαιροποίηση αυτή μπορεί να προγραμματιστεί αν η περιοχή σας είναι επιρρεπής σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με καιρικές συνθήκες.
Στη βόρεια Αυστραλία, για παράδειγμα, οι κυκλώνες αποτελούν μεγάλη ανησυχία. Ωστόσο, είναι κατά κάποιο τρόπο προβλέψιμοι, με την έννοια ότι υπάρχει μια περίοδος που είναι πιθανότερο να συμβούν. Πριν από την περίοδο αυτή, τα τοπικά μας σχέδια ανανεώνονται και οι αρχές έκτακτων αναγκών καλούνται, για να ελεγχθεί εάν οι πληροφορίες και οι επαφές παραμένουν ορθές. Το προσωπικό οργανώνεται σε μικρές ομάδες για τη διενέργεια των διεργασιών αυτών.
Αυτό όχι μόνο διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες του σχεδίου είναι επίκαιρες, αλλά μας βοηθάει επίσης να επαναπροσδιορίσουμε σχέσεις που ίσως είχαν παραμεληθεί κατά την περίοδο ηρεμίας.
Ένα εργαλείο που βρήκαμε χρήσιμο στην εκπαίδευση του προσωπικού είναι οι υποθέσεις βασισμένες σε προηγούμενες εμπειρίες. Οι υποθέσεις αναγκάζουν το προσωπικό να σκεφτεί τι θα έκανε στην εκάστοτε περίπτωση και αυτό οδηγεί πολλές φορές σε εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με την καλύτερη μέθοδο δράσης. Η τεχνολογία και τα εργαλεία αλλάζουν ταχύτατα και αυτή μπορεί να είναι μια καλή μέθοδος για να διασφαλίσετε ότι μένετε ενημερωμένοι.
Τροφοδοτούμε αυτές τις υποθέσεις σε διάφορα επίπεδα, για παράδειγμα:
- Πώς ενεργείτε όταν υπάρχει πρόβλεψη ενός καταστροφικού καιρικού φαινομένου;
- Πώς ενεργείτε όταν σας ζητηθεί να εκκενώσετε το στούντιο;
- Πώς ενεργείτε αν κατά τη διάρκεια μιας κανονικής βάρδιας υπάρξει μια προειδοποίηση;
Η υγεία και η ασφάλεια στο περιβάλλον εργασίας αποτελούν κύριο μέλημα. Βεβαιωθείτε ότι οι άνθρωποί σας έχουν επαρκή εκπαίδευση για να είναι σε επικίνδυνες ζώνες. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, οι αρχές για τις πυρκαγιές και τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης διεξάγουν σεμινάρια κατάρτισης για τα μέσα ενημέρωσης που μεταδίδουν από τις ζώνες πυρκαγιάς και το προσωπικό δεν αποστέλλεται στις ζώνες πυρκαγιάς χωρίς να έχει ολοκληρώσει τα σεμινάρια αυτά.
Οι αρχές διαχείρισης καταστάσεων έκτακτων αναγκών συχνά διοργανώνουν σεμινάρια εκπαίδευσης των Μ.Μ.Ε. για να εκπαιδεύσουν τους δημοσιογράφους στην επίσκεψη επικίνδυνων ζωνών, όπως για παράδειγμα περιοχές πληγείσες από πυρκαγιές. Η συμμετοχή σε τέτοιες εκπαιδεύσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική, εφόσον μόνο οι δημοσιογράφοι που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση μπορούν να περάσουν από τα μπλόκα στους δρόμους για να μεταδώσουν την εκάστοτε ιστορία. (Η εκπαίδευση είναι και ένας εναλλακτικός τρόπος για τους δημοσιογράφους να δημιουργήσουν επαφές μέσα στους οργανισμούς έκτακτης ανάγκης και να ξεκινήσουν να χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης.) Στους οργανισμούς πρώτων βοηθειών, η εκπαίδευση του προσωπικού είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μπορεί να παραμείνουν στις πληγείσες περιοχές για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Τέλος, μην παραμελείτε τους νεοπροσληφθέντες και τα νέα μέλη της ομάδος σας. Έχουμε ως αρχή μας να εισάγουμε το προσωπικό στις διαδικασίες εκπομπών έκτακτης ανάγκης μέσα σε δύο εβδομάδες από την έναρξη της εργασίας τους. Οι έκτακτες ανάγκες δυστυχώς δεν περιμένουν την ετήσια περίοδο εκπαίδευσης!
Εσωτερική επικοινωνία
Δεν είναι αρκετό να έχετε γρήγορες οδούς επικοινωνίας με εξωτερικούς παράγοντες. Είναι αναγκαίο να καταστρώσετε ένα σχέδιο ροής εργασίας και επικοινωνίας για εσάς και τους συναδέλφους σας, ώστε να συνεργαστείτε.
Μερικές σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να σκεφτείτε και να απαντήσετε περιλαμβάνουν:
- Πώς θα επικοινωνήσετε τις δράσεις σας στον υπόλοιπο οργανισμό σας;
- Ποιος είναι υπεύθυνος για την τελική απόφαση σχετικά με το τι διαμοιράζεται/δημοσιεύεται/εκπέμπεται;
- Υπάρχει κάποιος περιορισμός πρόσβασης που πρέπει να αρθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;
- Πρόκειται να αφιερώσετε μια ενότητα στην ιστοσελίδα σας;
- Τι πρέπει να γνωρίζει/κάνει η ομάδα τεχνικής υποστήριξής σας; Οι διαχειριστές του ιστοχώρου σας; Οι υπεύθυνοι για το χειρισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;
- Είναι οι αναμεταδότες σας και ο υπόλοιπος κρίσιμος εξοπλισμός ασφαλείς;
Στο ABC έχουμε αναπτύξει μια Αναφορά Κατάστασης που διαμοιράζεται σε ευρεία κλίμακα μέσω του συστήματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας, όταν υπάρχει σημαντική ανάγκη. Αυτό διασφαλίζει ότι όλοι θα έχουν μια ιδέα της απειλής και της ανταπόκρισης του ABC και του ποιος διαχειρίζεται την έκτακτη ανάγκη εσωτερικά.
Το «Sitrep» είναι ένα χρήσιμο εργαλείο όχι μόνο για την ενδοεταιρική επικοινωνία αλλά και ως μια λίστα ελέγχου για τους διευθυντές όταν υπάρχει κίνδυνος παράλυσης λόγω καταιγισμού πληροφοριών. 1
Ομάδες διαμοίρασης email στο κύριο προσωπικό έχουν στηθεί σε κάθε πολιτεία και συντηρούνται τακτικά για τη διευκόλυνση της διανομής. Μπορείτε, επίσης, να εξετάσετε την πιθανότητα κατάρτισης λιστών διανομής SMS και άλλους τρόπους να στέλνετε πληροφορίες στους συνεργάτες σας. (Εμείς χρησιμοποιούμε το Whispir, ένα εσωτερικό εργαλείο email/κειμένου το οποίο μπορεί να μεταδώσει επείγουσες ειδοποιήσεις για έκτακτες ειδήσεις.)
Κατά τη διάρκεια μια μεγάλης έκτακτης ανάγκης, όπως οι πρόσφατες δασικές πυρκαγιές στη Νέα Νότια Ουαλία, ζητάμε από το υπόλοιπο δίκτυο να μην καλέσει την ομάδα που διαχειρίζεται την ανάγκη για συνεντεύξεις σχετικά με αυτή. Ζητάμε επίσης τις ομάδες εκτός των πληγέντων περιοχών να μην καλούν τις αρχές έκτακτων αναγκών, ώστε αυτές να μην υπερφορτώνονται. Μερικές φορές αναθέτουμε σε κάποιον τη διαχείριση εξωτερικών αιτήσεων συγκεκριμένα, έτσι ώστε η ομάδα μας να μπορεί να συνεχίσει να παρέχει τις πληροφορίες έκτακτης ανάγκης στους απειλούμενους πολίτες.
Όσον αφορά στην επαλήθευση, το σημαντικό κομμάτι που πρέπει να διαδοθεί είναι η ροή εργασίας σύμφωνα με την οποία το περιεχόμενο και οι πληροφορίες θα συλλέγονται, θα ελέγχονται και στη συνέχεια θα εγκρίνονται ή θα απορρίπτονται για δημοσίευση. Ποιος ασχολείται με τον έλεγχο και ποιος επιβλέπει αυτή τη δουλειά; Πώς διασφαλίζετε ότι κάθε κομμάτι περιεχομένου θα χαίρει ευρείας θέασης, επιτρέποντάς σας παράλληλα να κινηθείτε γρήγορα, μεταδίδοντας σημαντικές πληροφορίες;
Εκπομπές ανασυγκρότησης
Οι οργανισμοί θέλουν πάντοτε να καλύπτουν και να ανταποκρίνονται σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια της έξαρσης της καταστροφής, αλλά οι πληγείσες κοινότητες μπορεί να χρειαστούν πολλούς μήνες, ή και χρόνια, για να ανασυγκροτηθούν. Τα ειδησεογραφικά γραφεία πρέπει να σχεδιάζουν να βρίσκονται εκεί στον απόηχο, ώστε να υποστηρίζουν τις κοινότητες αυτές με πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. (Στο κομμάτι αυτό δεν υπάρχει τόσο μεγάλο θέμα με τους οργανισμούς ενίσχυσης και ανθρωπιστικής βοήθειας, οι οποίοι το θέτουν σε προτεραιότητα.)
Η παρουσία σας εκεί τότε μπορεί να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τον οργανισμό σας. Ένα από τα πιο συνήθη παράπονα μετά τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι το αίσθημα εγκατάλειψης.
Θα πρέπει να βοηθήσετε επίσης και στην ανασυγκρότηση του προσωπικού σας. Ένας απολογισμός μετά την έκτακτη ανάγκη είναι απαραίτητος, για να επιτρέψει στους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να εξασφαλίσετε ότι καταλαβαίνετε τι συνέβη με σκοπό να βελτιώσετε τις υπηρεσίες σας στο μέλλον. Θα υπάρξει επόμενη φορά.
Τα μέλη του προσωπικού θα πρέπει να εξεταστούν σε ατομική βάση. Συχνά τέτοια γεγονότα μπορούν να αποβούν τραυματικά, και όχι μόνο για αυτούς που είχαν φυσική παρουσία στις πληγείσες ζώνες. Τα μέλη του προσωπικού μπορεί να έχουν επηρεαστεί προσωπικά, έχοντας μέλη οικογενειών τους σε κίνδυνο.
Μετά τις δασικές πυρκαγιές του Μαύρου Σαββάτου του 2009 στη Βικτώρια της Αυστραλίας, πολλοί εργαζόμενοι ανέφεραν αισθήματα αδυναμίας μετά από τη λήψη καταιγισμού τηλεφωνημάτων από απελπισμένους πολίτες παγιδευμένους σε ζώνες πυρκαγιών.
Χρόνια μετά τις πλημμύρες του 2011 στο Queensland, προσωπικό που είχε επιστρατευτεί ανέφερε συμπτώματα μετατραυματικού στρες.
Είναι σημαντικό το προσωπικό και οι διευθύνοντες να μπορούν να αναγνωρίζουν συμπτώματα στρες στον εργασιακό χώρο και να έχουν έτοιμα τα εργαλεία ή τους πόρους για να βοηθήσουν.
Μπορείτε να καλύψετε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς προετοιμασία, όμως η κάλυψή σας θα είναι πιο αποτελεσματική και λιγότερο αγχωτική για το προσωπικό σας εάν καταστρώσετε ένα σχέδιο, αναπτύξετε εξωτερικές σχέσεις με σχετιζόμενους παράγοντες, εγκαθιδρύσετε εσωτερικές οδούς επικοινωνίας στον οργανισμό σας και διασφαλίσετε την ευημερία του προσωπικού σας μέσω εκπαίδευσης, προσφοράς υποστήριξης κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος και διεξαγωγής αποτελεσματικών απολογισμών.
Συμβουλή για οργανισμούς πρώτων βοηθειών
Οι οργανισμοί πρώτων βοηθειών πρέπει να εξετάσουν το κοινό-στόχο για τις πληροφορίες. Έχετε ως στόχο την εύρεση των πληροφοριών και την παροχή τους στους ανθρώπους σας στα πληγέντα εδάφη, ώστε να κατευθύνουν τις προσπάθειές τους; Τροφοδοτείτε με πληροφορίες τα μέσα ενημέρωσης ή την κυβέρνηση; Επικοινωνείτε απευθείας με το κοινό, χρησιμοποιώντας πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης;
Θυμηθείτε εάν δεν ενημερώνετε οι ίδιοι το κοινό σχετικά με τη δράση του οργανισμού σας… τότε ποιος το κάνει; Κάποιος θα αναλάβει αυτό τον ρόλο και μπορεί να προβεί ανακριβής. Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κενό πληροφόρησης.
Για περισσότερα σε αυτό, δείτε “The Checklist Manifesto” του Atul Gawande↩