Logo Cover

Μελέτη Περίπτωσης 5.1: Επιβεβαιώνοντας ένα βίντεο-κλειδί από τη βομβιστική επίθεση της Βοστώνης

Ο Malachy Browne είναι συντάκτης ειδήσεων στο Storyful, το πρώτο πρακτορείο ειδήσεων της εποχής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Με έδρα στο Δουβλίνο και με προσωπικό στην Ασία και τις ΗΠΑ, το Storyful βοηθά τους πελάτες των ειδήσεών του να ανακαλύψουν, επαληθεύσουν και να διανείμουν το πιο πολύτιμο περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες σε πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πριν από το Storyful, ο Browne δημιούργησε και εξέδωσε το Politico.ie, μια Ιρλανδική πολιτική ιστοσελίδα και αρχείο ειδήσεων. Εργάστηκε για το ιρλανδικό πολιτικό περιοδικό Village από το 2006 έως το 2008 και ήταν συντάκτης της ιστοσελίδας του περιοδικού Village.ie. Όντας προηγούμενα προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο Browne πιστεύει ακράδαντα στην καινοτομία της αίθουσας σύνταξης και στη δυνατότητα της τεχνολογίας για την ενίσχυση της δημοσιογραφίας. Ο Browne είναι από Broadford, County Limerick, και ζει στο Δουβλίνο. Διατηρεί λογαριασμό στο Twitter στο @malachybrowne.

Ένα από τα βίντεο των τραγικών βομβιστικών επιθέσεων της Βοστώνης το 2013 γυρίστηκε από μία αθλήτρια η οποία έτρεχε το τελευταίο της μίλι του μαραθωνίου. Καθώς πλησίαζε τη γραμμή του τερματισμού στη Boylston Street, η δεύτερη βόμβα εξερράγη μερικά μέτρα μπροστά της. Ήταν ένα συναρπαστικό βίντεο, αλλά έπρεπε να το επαληθεύσουμε.

Μια φωτογραφία που δείχνει τη στιγμή της έκρηξης δημοσιεύτηκε από το δημοσιογράφο Dan Lampariello της Βοστώνης (παρακάτω), μέλος ενός από τους προ-επιμελημένους καταλόγους μας στο Twitter, που είναι γνωστός και στο Storyful. Το tweet του Lampariello ήταν γεωγραφικά προσδιορισμένο στη Boylston Street. Η πληροφορία αυτή, η οποία προήλθε από μια αξιόπιστη πηγή, βοήθησε στην επιβεβαίωση της θέσης της έκρηξης. Μας έδωσε επίσης ένα σημείο αναφοράς για χρήση μαζί με αυτό που φαίνεται στο βίντεο της δρομέως.

Το Google Street View της οδού Boylston (κάτω) επιβεβαίωσε τόσο τη φωτογραφία του Dan Lampariello και την οπτική της αθλήτριας, καθώς αυτή πλησίαζε τη γραμμή τερματισμού. Πράγματι, ορισμένοι από τους αθλητές που περιλαμβάνονται στο βίντεο φαίνονται στη φωτογραφία του Lampariello, μετά από προσεκτική εξέταση.

Η διαδικασία αυτή επιβεβαίωσε το περιεχόμενο του βίντεο. Η εύρεση της αρχικής πηγής αυτού του βίντεο ήταν μια δυσκολότερη υπόθεση.

Το βίντεο αναρτήθηκε σε λογαριασμό στο YouTube χωρίς λεπτομέρειες και ένα ασαφές όνομα χρήστη, NekoAngel3Wolf. Αναζητώντας στο Twitter για τον μοναδικό κωδικό του βίντεο οδηγηθήκαμε σε κάποιον που το μοιραζόταν κάτω από το λογαριασμό NightNeko3, και πάλι χωρίς προσωπικά στοιχεία. Η αναφορά "Neko" και στα δύο προφίλ δήλωνε ότι ήταν συνδεδεμένοι.

Αναζητώντας για παρόμοια κοινωνικά προφίλ, βρήκαμε ένα λογαριασμό στο Pinterest επίσης καταχωρημένο ως NightNeko3, δίνοντας το πραγματικό όνομα Morgan Treacy. Η ομάδα μας στο Storyful εντόπισε γρήγορα ένα λογαριασμό στο Facebook για τη Morgan Treacy, μια έφηβη της οποίας οι αναρτήσεις ήταν γαιοθετημένες στο Ballston Spa στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η Morgan περιέγραψε το βίντεο στο Twitter ως την εκδοχή της μητέρας της για την έκρηξη. Γνωρίζοντας ότι ένας διάσημος μαραθώνιος όπως της Βοστώνης, θα προσέλκυε τους αθλητές, ελέγξαμε το επώνυμο "Treacy" στη σελίδα εγγεγραμμένων της Αθλητικής Ένωσης της Βοστώνης. Επέστρεψε μόνο ένα αποτέλεσμα Jennifer Treacy, ηλικίας 45-49, από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η κατάτμηση του χρόνου της Jennifer Treacy τη δείχνει να περνάει το σήμα των 40 χιλιομέτρων στις 2:38 μ.μ, αλλά να αποτυχαίνει να διασχίσει τη γραμμή τερματισμού 2 χιλιόμετρα μετά. Η Jennifer κατανάλωνε κατά μέσο όρο 10 λεπτά ανά χιλιόμετρο, δεδομένο που την τοποθετούσε στην περιοχή της έκρηξης στις 2:50 μ.μ., όταν οι βόμβες εξερράγησαν.

Η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης για την αναζήτηση ανθρώπων Spokeo.com μας έδωσε μια καταχώρηση για την Jennifer L. Treacy, 47, με διεύθυνση στη Ballston Spa, Νέα Υόρκη. Το LinkedIn, μας έδωσε ένα προφίλ για τη Jennifer Treacy από το Ballston Spa, η οποία απασχολείται από το New York State Department of Health.

Ένα τελευταίο κομμάτι των αποδεικτικών στοιχείων επιβεβαίωσε την έρευνά μας. Ένας άντρας, ονόματι Gerard Quinn, είναι ένας φίλος της Morgan Treacy στο Facebook, για την οποία ήμαστε πλέον σχεδόν 100% σίγουροι ότι ήταν η κόρη της Jennifer. Ο Quinn είχε σχολιάσει στο παρελθόν οικογενειακά βίντεο που αναρτήθηκαν από τη Morgan. Έτσι, υπήρχε ένας σύνδεσμος ανάμεσα σε αυτόν και την οικογένεια. Είδαμε στο προφίλ του Quinn στο Facebook (παρακάτω) ότι είχε εκφράσει υπερηφάνεια για το ότι η ανιψιά του, Jennifer, έτρεχε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Είχε συνδεθεί με το χάρτη της για το μαραθώνιο και τα στίγματα του χρόνου της. Αυτός, επίσης, αργότερα σχολίασε στο Facebook ότι η Jennifer ήταν καλά μετά την έκρηξη και επέστρεφε στο σπίτι της.

Χρησιμοποιώντας ένα δημόσιο τηλεφωνικό κατάλογο καλέσαμε το τηλεφωνικό νούμερο που μας επέτρεψε να μιλήσουμε κατευθείαν στην Jennifer Treacy. Εκείνη επιβεβαίωσε ότι το βίντεο ήταν δικό της και ότι έδωσε την άδειά της στους δημοσιογραφικούς οργανισμούς να το χρησιμοποιήσουν. Επίσης, ανέφερε ότι είχε ενημερώσει και τους οργανισμούς επιβολής κυρώσεων για τη χρήση του βίντεο.

Εν ολίγοις, όλες οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι όντως αυτό το βίντεο ήταν διαθέσιμο στο διαδίκτυο μέσω δωρεάν εργαλείων –πληροφορίες για τη θέση, επιβεβαιώνοντας λογαριασμούς της εκδήλωσης, το ψηφιακό ιστορικό του ατόμου που ανέβασε το βίντεο και τα στοιχεία επικοινωνίας του ιδιοκτήτη. Η εξοικείωση με αυτά τα εργαλεία μάς επέτρεψε να επιβεβαιώσουμε το βίντεο σε περίπου 10 λεπτά.Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.